Circumscripțiile naționale: ce reprezintă, cum sunt organizate și pe cine votăm?


Au rămas doar 3 zile până la alegerile parlamentare. Pe ultima sută de metri, Debates.md lansează o serie de articole informative pentru toți alegătorii. În acest an, pe 24 februarie cetățenii Republicii Moldova trebuie să țină pieptul tocmai a 4 provocări. Alegătorii vor primi 4 buletine de vot.

Astfel, în primul rând, aceștia își vor da votul pentru un partid sau bloc electoral care concurează la nivel național. 

Astăzi, vă prezentăm pas cu pas ce trebuie să faceți pentru a afla cum sunt organizate circumuscripțiile naționale și, într-un final, să înțelegeți cum și pentru cine să vă dați votul. În acest an, la alegerile parlamentare pe circumscripțiile naționale s-au înscris 13 partide și blocuri electorale. Aici puteți găsi informațiile despre fiecare formațiune în parte. Vă prezentăm ordinea în care se vor regăsi aceștia în buletinele de vot a circumscripțiilor naționale.

 1. Partidul Democrat din Moldova. În listă se regăsesc 53 de candidați. În top sunt Vladimir Plahotniuc, Pavel Filip, Andrian Candu. 

2. Blocul electoral „ACUM Platforma DA și PAS”. În listă se regăsesc 55 de candidați. În top sunt Maia Sandu, Andrei Năstase, Alexandru Slusari. 

3. Partidul Comuniştilor din Republica MoldovaÎn listă se regăsesc 54 de candidați. În top sunt Vladimir Voronin, Inna Şupac și Elena Bodnarenco. 

4. Partidul Socialiştilor din Republica MoldovaÎn listă se regăsesc 55 de candidați. În top sunt Zinaida Greceanîi, Vlad Batrîncea și Ion Ceban.

5. Partidul „Șor”. În listă se regăsesc 51 de candidați. În top sunt Ilan Șor, Marina Tauber și Petru Jardan. 

6. Mișcarea Populară Antimafie. În listă se regăsesc 32 de candidați. În top sunt Sergiu Mocanu, Daniela Bodrug și Vitalie Colin. 

7. Partidul Nostru. În listă se regăsesc 54 de candidați. În top sunt Ilian Cașu, Valentin Cimpoeș și Elena Grițco. 

8. Partidul Național Liberal. În listă se regăsesc 40 de candidați. În top sunt Vitalia Pavlicenco, Alexandra Can și Andrei Iuri-Apostol. 

9. Partidul „VOINȚA POPORULUI”. În listă se regăsesc 30 de candidați. În top sunt Ștefan Urâtu, Iurie Scobiola și Teodor Cârnaț. 

10. Partidul Regiunilor din Moldova. În listă se regăsesc 43 de candidați. În top sunt Pavel Kalinin, Alexandr Kalinin și Irina Smirnova.  

11. Partidul „PATRIA”. În listă se regăsesc 34 de candidați. În top sunt Sergiu Biriucov, Natalia Băleanu și Boris Tuceac. 

12. Partidul Verde Ecologist. În listă se regăsesc 31 de candidați. În top sunt Anatolie Prohnițchi, Vitalie Marinuța și Victor Strătilă.

13. Partidul Liberal. În listă se regăsesc 30 de candidați. În top sunt Dorin Chirtoacă, Vlad Bilețchi și Roman Boțan. 

Un calcul arată că pe circumscripțiile naționale în total sunt înregistrați 562 de candidați care aspiră la fotoliul de deputat. Însă, dintre toți aceștia numai 50 vor ajunge în parlament după ce vor fi aleși pe listele de partid.