Cetăţenii s-au declarat CONTRA numirii lui Corneliu Gurin şi Artur Reşetnicov în funcţiile de magistraţi la Înalta Curte: rezultatele dezbaterii


Schimbări majore în componenţa Curţii Constituţionale a Republicii Moldova. Trei judecători noi au fost numiţi în funcţii. Este vorba despre ex-procurorul general, Corneliu Gurin, deputatul PD şi ex-directorul SIS, Artur Reșetnicov dar şi deputata PDM, Raisa Apolschi. Noii magistraţi au depus jurământele în faţa Parlamentului, Preşedintelui Republicii Moldova şi Consiliului Superior al Magistraturii. Mandatele lor sunt pe o perioadă de şase ani. 

Corneliu Gurin a fost propus în această funcţie de către Consiliul Superior al Magistraturii. Corneliu Gurin s-a născut la 21 iunie 1975. A deţinut funcţia de Procuror General al Republicii Moldova între 18 aprilie 2013 și 1 martie 2016. Acesta a studiat dreptul la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, România. În perioada 1995-2005 ocupă diverse funcţii în Aparatul Parlamentului. Până a fi numit procuror general, a lucrat la organizații neguvernamentale Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT, Reprezentanța din Moldova a Fundației Eurasia, Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției, Agenția "EX-LEGE", Fundația PRISA. A colaborat şi cu organizațiile internaționale, precum Consiliul Europei, UE, OSCE, UNDP, UNHCR. În 2011 a fondat Partidul Acţiunea Democratică. 

Artur Reșetnicov a fost propus în această funcţie de către Guvernul Republicii Moldova. Artur Reșetnicov s-a născut la 11 noiembrie 1975 în Ocnița. A absolvit cursurile Facultății de Drept ale Universității de Stat din Moldova. A lucrat ca lector la aceeaşi facultate. Din 1998 lucrează în calitate de avocat.  Din 2001 munceşte în Aparatul Președintelului Republicii Moldova. La 1 noiembrie 2007, prin votul deputaților PCRM și PPCD, Artur Reșetnicov a fost numit în funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova pe o perioadă de cinci ani. Odată cu schimbarea puterii în 2009, acesta a fost demis din funcția de director SIS.

Raisa Apolshi a fost propusă în această funcţie de către Parlamentul Republicii Moldova. Raisa Apolschii s-a născut la 23 februarie 1964 în Chișinău. În perioada 1989 – 1994 a activat în calitate de judecător în cadrul Judecătorii sectorului Ciocana din municipiul Chișinău. În 1994 – 2003 și 2009 – 2010 a lucrat ca avocat, fiind membru al Uniunii Avocaților din Republica Moldova. În perioada 2003–2008 a activat în calitate de Avocat Parlamentar, Director al Centrului pentru Drepturilor Omului din Republica Moldova. În 2010 a devenit deputat pe listele Partidului Democrat, iar în 2014 a fost realeasă. Pe lângă funcţia de deputat, Raisa Apolschi era şi președinta Comisiei Parlamentare „Juridică, Numiri și Imunități”.

Numirea în funcţie a celor trei magistraţi la Curtea Constituţională a trezit îngrijorarea societăţii civile. 16 ONG-uri cer Consiliului Superior al Magistraturii, Guvernului și Parlamentului să elaboreze un regulament transparent de numire a judecătorilor constituţionali.

Opinia utilizatorilor debates.md:

În acest context, o nouă dezbatere a fost lansată în perioada 12-14 Decembrie. Astfel, doar 11% s-au declarat PRO, în timp ce 89% s-au pronunţat CONTRA numirii lui Corneliu Gurin şi Artur Reşetnicov în funcţiile de magistraţi la Înalta Curte. 

Vedeți mai jos rezultatele dezbaterii: