Oamenii sunt chemaţi la protestul Mişcării de Rezistenţă Naţională: rezultatele dezbaterii


Justiţia şi-a spus ultimul cuvânt: alegerile locale din Chişinău sunt nule, iar Andrei Năstase a rămas fără mandatul de primar. Curtea Supremă de Justiţie a menţinut decizia primei instanţe şi a instanţei de apel. Opoziţia extraparlamentară şi reprezentanţii mai multor ONG-uri din Republica Moldova au anunţat despre crearea Mişcării Naţionale de Rezistenţă. Prima lor acţiune este organizarea pe 1 iulie a unui protest de amploare întitulat "Acum. Oprim dictatorul!". 

Acţiunea de protest este programată pentru duminică, ora 14:00 în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Manifestaţia, dar şi grupul de mişcarea naţională de rezistenţă sunt susţinute şi de către partidele parlamentare PLDM şi PL.

"Apelul nostru este pentru toţi cei care cred că noi, cetăţenii trebuie să decidem cine conduce ţara, cine conduce localitatea. De aceea, noi facem apel ca în fiecare localitate din ţară să se creeze celule de rezistenţă  a cetăţenilor. O să organizăm, în fiecare săptămână acţiuni de protest împotriva dictaturii. În această duminică vom organiza un protest la scară naţională la Chişinău", a declarat liderul PAS, Maia Sandu.

"Înalţi funcţionari ai instituţiilor europene vorbesc tot mai mult despre îngheţarea finanţării şi trebuie să ştiţi că în pericol este şi regimul liberalizat de vize care ar putea fi afectat de derapajele antidemocratice ale acestei guvernări", a menţionat liderul PPDA, Andrei Năstase. 

"Noi trebuie astăzi să ajungem, nu doar la fiecare cetăţean, dar şi la fiecare funcţionar, care prin aceste decizii a unui sistem de justiţie completamente subjugat intereselor politice a dezonorat întreg sistemul din ţara noastră. Este foarte bine şi foarte necesar ca toţi să vină în PMAN să arate şi să manifeste indignare faţă de această dezonoare", a declarat liderul PLDM, Viorel Cibotaru.

"Până acum nu am avut niciodată acest concubinaj între mafie şi justiţie. Dacă în anii 90 exista această luptă între instituţiile de drept şi mafie, astăzi vedem că mafia împreună cu justiţia fac legea în Republica Moldova după bunul cherem al celor care au subjugat aceste instituţii de drept", a conchis deputatul PL, Lilian Carp.

În acest context, Debates.md a provocat cetățenii să-și expună părerea faţă de organizarea protestului "Acum. Oprim dictatorul!". Astfel, 85% susțin că sunt PRO acţiunii de protest, în timp ce 15% s-au pronunţa CONTRA acestei manifestaţii ce va avea loc în PMAN. Vedeți mai jos rezultatele dezbaterii: