Opiniile cetăţenilor: 91% sunt contra deciziei de invalidare a alegerilor din Chişinău


Scrutinul din Chişinău care a fost câştigat de liderul opoziţiei Andrei Năstase a fost declarat nul. Hotărârea a fost pronunţată pe 19 iunie de către magistrata Rodica Berdilo de la Judecătoria Chişinău. Avocaţii lui Andrei Năstase au atacat decizia la Curtea de Apel Chişinău. Decizia a fost luată din motiv că ambii candidaţi la şefia Capitalei, Andrei Năstase şi Ion Ceban au făcut agitaţie electorală în ziua alegerilor prin intermediul reţelelor de socializare. 

Hotărârea a stârnit nemulţumirea oamenilor care au organizat proteste în faţa Judecătoriei Chişinău. Susţinătorii lui Andrei Năstase spun că vor mai ieşi la asemenea acţiuni dacă votul lor nu va fi declarat valid. Liderul opoziţiei, Andrei Năstase a câștigat scrutinul cu 52,57%, adică peste 129 de mii de oameni și-au dat votul pentru el. Contracandidatul său, socialistul Ion Ceban a adunat 47,43% din voturi. 

Potrivit sondajului online lansat de Debates.md, 91% susțin că sunt CONTRA hotărârii emise de magistraţii Judecătoriei Chişinău privind declararea invalidă a alegerilor locale.

CONTRA: 

Olga Bostan: Motivul este aberant, alegerile prezidențiale din 2016 au fot în întregime violarea codului electoral de către PSRM. Ce fel de democrație când suntem lipsiți de dreptul de vot.

Mihai Prisăcaru: Contra! Este o decizie politică şi e clar că linia roşie a fost trecută. Nu mai contează deja nici votul cetăţenilor. Opriţi acest dezmăţ...

Nicolae Stavila: Cred că cineva se foloseşte de noi ca de robii săi. Ce vrea aceea face. Vrea ne fură de bani, vrea ne ridică preţurile, vrea ne alungă părinţii, fraţii şi alte rude la muncă peste hotare tot pentru buzunarele lor. Deja au ajuns la ultima etapă ceea de a ne fura votul nostru care ne este asigurat de constituţie. Ruşine pentru guvernarea care o avem. Păcat că nu ne permite împrejurările să-i punem pe ei înlocul nostru să sufere şi ei să-i plătim cu aceeaşi monedă. Dar cred şi sper ca vor fi pedepsiţi până la urma pentru tot ce fac şi au făcut.

Totuşi, au fost şi alte păreri. De exemplu, 9% dintre respondenţii Debates.md s-au pronunţat PRO acestei decizii. 

PRO:

Ирина Лукьянов: Fiecare trebuie să răspundă în faţa legii, dacă a încălcat atunci să răspundă, de ce vă agitaţi asa de tare?

Dartaniean Atos Mushketeor: O decizie foarte corecta, o spun cu toata certitudinea si responsabilitatea ca pe acest caz sa facut justitie veritabila.
Sfatui pe toti ce comenteaza cel putin sa citeasca hotarirea integral apoi sa comenteze. Judecatoarea Bravo jos palaria, din cele citite de mine instata si-a facut treaba, si pe acest caz a avut loc adevarata justitie. Si acum toti acei ce fac presiune mediatica asupra instantei de judecata sunt pasibili de raspundere pina si penala pentru dezinformare in masa. Si pentru atac la integritatea morala a instantei de judecata prin manipulare si dezinformare. Ambele parti ambii candidati au recunoscut ca au facut agitatie incalcind norma electorala fapt constatat irevocabil, atunci instantei nu i-a ramas nimic decit sa se conduca de norma legala cod electoral.