Decizia Judecătoriei Chişinău de a declara invalide alegerile locale: rezultatele dezbaterii


Alegerile din Chişinău, în urma cărora liderul opoziţiei Andrei Năstase a câştigat fotoliul de primar au fost declarate nule. Decizia a fost luată pe 19 iunie de către magistrata Rodica Berdilo de la Judecătoria Chişinău. Din motivaţia încheierii se înţelege că hotărârea a fost luată pentru că ambii candidaţi la şefia Capitalei, Andrei Năstase şi Ion Ceban au făcut agitaţie electorală în ziua alegerilor prin intermediul reţelelor de socializare. 

"Absolut nimic nu recomanda o astfel de decizie. Este o decizie arbitrară pentru care această judecătoare trebuie să facă puşcărie. Concluzia este vădit eronată, ilegală şi arbitrară. Plahotniuc este cel care a comandat această hotărâre. Avem de-a face cu o mafie. Pentru ei nu contează votul cetățenilor, pentru ei nu contează votul locuitorilor Capitalei. Eram pregătiți pentru orice. Şedința de judecată pe care mi-am dorit să fie deschisă, cu participarea presei, s-a tărăgănat până în noapte, cu gândul că pot fi puse la cale niște provocări", a declarat primarul ales al Municipiului Chişinău, Andrei Năstase imediat după pronunţarea deciziei.

Hotărârea este cu drept de atac. Următorul pas este recursul către Curtea de Apel Chişinău, iar dacă decizia va fi menţinută, atunci ultima cale de atac este Curtea Supremă de Justiţie. În cazul în care toate instanţele vor menţine decizia de invalidare a alegerilor, atunci la conducerea Primăriei Chişinău va veni un primar interimar care va exercita această funcţie până la alegerile locale generale care vor avea loc în vara anului 2019.

Liderul opoziţiei, Andrei Năstase a câștigat scrutinul cu 52,57%, adică peste 129 de mii de oameni și-au dat votul pentru el. Contracandidatul său, socialistul Ion Ceban a adunat 47,43% din voturi. 

În acest context, Debates.md a provocat cetățenii să-și expună părerea faţă de decizia Judecătoriei Chişinău privind declararea invalidă a alegerilor locale. Astfel, 91% susțin că sunt CONTRA hotărârii magistraţilor, în timp ce doar 9% s-au pronunţat PRO acestei decizii. Vedeți mai jos rezultatele dezbaterii: