Retrospectiva ultimilor 28 de ani. Municipiul Chișinău a avut opt primari


Debates.md și-a propus să realizeze o retrospectivă a primarilor municipiului Chișinău care au deținut funcția după proclamarea independenții Republicii Moldova. În acest timp de mai bine 28 de ani, am număart opt edili ai Capitalei, dintre care mai bine de jumătate, adică 5, au fost interimari. 

1. Nicolae Costin: 1990 – 9 august 1994
Nicolae Costin s-a născut la 7 aprilie 1936, în satul Peciște, județul Orhei, Regatul României, astăzi în raionul Rezina, Republica Moldova. Acesta a murit la vârsta de 59 de ani, la data de 16 februarie 1995. Nicolae Costin a fost unul dintre fruntașii mișcării de emancipare națională din RSS Moldovenească. A fost profesor universitar, președinte executiv al Frontului Popular din Moldova, deputat în Primul Parlament și co-autor al Declarației de Independență. Este considerat primul primar al Chișinăului. Anume la propunerea lui Nicolae Costin, străzile municipiului Chișinău au primit nume cu caracter național precum Traian, Ștefan cel Mare, Milescu-Spătaru, Eminescu, Creangă, București, și altele. Nicolae Costin a contribuit la deschiderea a zeci de licee românești la Chișinău. La inițiativa edilului a fost restaurat monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt, dar și au fost instalate și dezvelite busturile clasicilor limbii române pe Aleea Clasicilor din Grădina publică „Ștefan cel Mare”. Nicolae Costin a avut ideea includerii satelor din împrejurimile Chișinăului în componența municipiului, pentru a echilibra componența demografică.

2. Serafim Urechean: 9 august 1994 – 18 aprilie 2005
Serafim Urechean s-a născut pe 2 februarie 1950 în satul Larga, raionul Briceni. La 9 august 1994, prin decret al Președintelui Republicii Moldova, a fost numit în funcția de primar al municipiului Chișinău. A fost reales succesiv ca primar general în cadrul alegerilor parțiale din 1999 și 2003. A fost la cârma capitalei Republicii Moldova timp de nouă ani, până în 2005. Serafim Urechean era foarte activ pe scena politică și era președintele partidului Alianța „Moldova Noastră”. Formațiunea sa a obținut 34 de mandate din 101 la alegerile parlamentare din 2005. Atunci, politicianul a renunțat la fotoliul de primar în favoarea celui de deputat. În perioada 2009 – 2010, Serafim Urechean a fost prim-vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova. Iar din 2011, a deținut funcția de președinte al Curții de Conturi a Republicii Moldova. Serafim Urechean a vrut să revină la șefia Chișinăului în anul 2015, atunci când a participat la alegerile locale. Acesta a fost candidat la funcția de primar din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova. Atunci, Serafim Urechean s-a clasat pe locul 6, obținând un scor de 2,97% ceea ce constituia 8806 voturi.

3. Vasile Ursu (interimar): 28 aprilie 2005 – 25 ianuarie 2007
Vasile Ursu s-a născut pe 1 august 1948, în satul Ratuș din raionul Criuleni. Între anii 1990-1993 este și deputat în primul Parlament al Republicii Moldova. Vasile Ursu a mai fost pretor și viceprimar de Chișinău. A ajuns însă să dețină interimatul funcției de primar în mod controversat. În 2005, când Serafim Urechean renunța la funcția de primar în favoarea celei de deputat, primar interimar a fost desemnat viceprimarul Mihai Furtună. La 10 zile însă acesta ajunge la spital și semnează o dispoziție de transmitere a interimatului către viceprimarul Vasile Ursu. Actul era doar pentru perioada de boală și nu pentru un termen nelimitat, așa cum a fost. Conform Legii despre Administrația Publică, în astfel de cazuri, doar Consiliul Municipiului Chișinău este în drept, în timp de 5 zile, să numească un alt primar interimar. În acest fel, susțin consilierii din fracțiunea Alianța „Moldova Noastră”, consilierii neafiliați și unii consilieri din alte fracțiuni, Vasile Ursu „a acaparat puterea prin șantaj și constrângere”. Vasile Ursu a candidat independent la alegerile din 2005 când a obținut 46.66% din voturi. Totuși, scrutinul nu a fost validat din cauza prezenței scăzute la urne, 22.62%. A plecat de la primărie la scurt timp atunci când a primit oferta de la președintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin să fie Ministru al Transporturilor și Gospodăriei Drumurilor.

4. Veaceslav Iordan (interimar): 25 ianuarie – 18 iunie 2007
Veaceslav Iordan s-a născut pe 12 iunie 1966 în satul Chircăiești, raionul Căușeni. În anul 2003 este ales consilier municipal de Chișinău pe listele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, apoi la data de 13 aprilie 2006 este ales în funcția de viceprimar al municipiului Chișinău. A asigurat interimatul după ce un alt interimar Vasile Ursu și-a dat demisia. Atunci, în ședința extraordinară a Consiliului Municipal Chișinău, mai mulți consilieri au pus la îndoială dreptul primarului interimar de a-și desemna succesorul, afirmând că aceasta este prerogativa Consiliului. La alegerile locale din 3 iunie 2007, Veaceslav Iordan a obținut doar 27.62% din voturi, cu doar trei procente mai mult decât liberalul Dorin Chirtoacă. În turul doi de scrutin preferințele s-au conturat și a pierdut alegerile. La data de 1 august 2007, Guvernul Republicii Moldova l-a numit pe Veaceslav Iordan în funcția de director general al Agenției „Apele Moldovei”.

5. Dorin Chirtoacă: 18 iunie 2007 – 28 iulie 2017
Dorin Chirtoacă s-a născut pe 9 august 1978, în satul Colonița, municipiul Chișinău. Din mai 2005 Dorin Chirtoacă este vicepreședinte al Partidului Liberal. La alegerile locale din 3 iunie 2007 candidează la funcția de primar și obține 24,37% din voturi și a trecut în turul doi unde a concurat cu primarul interimar Veaceslav Iordan care obținuse doar cu 3% mai mult. Într-un final, Dorin Chirtoacă este ales primar general al municipiului Chișinău cu 61,17% voturi. Astfel, la ai săi 29 de ani pe atunci, Dorin Chirtoacă devenise cel mai tânăr primar al unei capitale europene. A câștigat încă alte două mandate de primar. În acest timp, a reușit să implementeze mai multe proiecte de modernizare precum, asamblarea a 100 de troleibuze noi la Chișinău, renovarea Parcului „Valea Morilor”, reparația mai multor artere principale. Dorin Chirtoacă și-a dat demisia după ce a fost suspendat din funcție de către instanța de judecată. Acest lucru s-a întâmplat ca urmare a anchetării sale penale în Dosarul „Parcărilor cu Plată din Chișinău”. Procurorii și ofițerii CNA l-au reținut pe 25 mai 2017. Potrivit anchetatorilor, edilul ar fi dat indicaţii viceprimarului capitalei, care era preşedinte al Comisiei de selectare a companiilor să semneze contractul cu firma EME PARKLEITSYSTEM GmbH, fără avizul Consiliului municipal. Dosarul încă se află pe rol. Invocând acest motiv, socialiștii au reușit să organizeze la 19 noiembrie 2017 un referendum de demitere a lui Dorin Chirtoacă. Scrutinul a eşuat din cauza prezenţei scăzute la vot, de 17,5 la sută.

6. Nistor Grozavu (interimar): 4 august – 6 noiembrie 2017
Nistor Grozavu s-a născut la 22 august 1959, în regiunea Krasnojilsk, Ucraina. Acesta are o amplă experiență de peste 25 de ani în munca ştiinţifică. Acesta a absolvit în anul 1982 Universitatea Tehnică a Moldovei, Specialitatea Inginer-Constructor - Urbanism şi Amenajarea Teritoriului. În anul 1986 a urmat o specializare suplimentară: arhitectura. Nistor Grozavu deține funcția de viceprimar din anul 2007. Funcționarul este responsabil de dezvoltarea urbanistică a municipiului Chişinău, de calitatea construcţiilor urbane, de problemele transportului public şi a căilor de comunicaţie. Exact ca și șeful său Dorin Chirtoacă, Nistor Grozavu a fost reținut în același dosar penal. A fost reținut de ofițerii CNA și procurori la 25 aprilie 2017. La scurt timp a fost eliberat din arest pentru că a colaborat cu anchetatorii. Astfel, a revenit la locul de muncă însă deja în fotoliul de primar interimar. La 6 noiembrie 2017 i-a prezentat pe noii viceprimari ai Capitalei, Silvia Radu și Ruslan Codreanu. Tot atunci, a anunțat că a făcut un schimb de putere și funcții cu Silvia Radu, care va deține interimatul iar Nistor Grozavu revine la funcția de viceprimar.

7. Silvia Radu (interimar): 6 noiembrie 2017 – 25 aprilie 2018
Silvia Radu s-a născut la 27 februarie 1972 în orașul Hîncești. Anterior, a deținut fotoliul de Președinte Executiv S.A „Red Union Fenosa” în perioada 2008-2015. Cariera sa de manager a fost apreciată ca una prolifică, compania condusă de ea intrând în repetate rânduri în topul celor mai bune 10 companii angajatoare din Republica Moldova. De asemenea, a fost menționată de reprezentanța UNICEF în Moldova ca inițiatoarea unei serii de campanii de menire socială, iar compania a fost remarcată pentru tinerii cu dizabilități pe care îi are printre angajați. Silvia Radu a candidat independent la prezidenţialele din 2016 când a obţinut un scor de numai 0.37%, adică peste 5600 de voturi. Cheltuielile pentru campania electorală au depășit cifra de 4,6 milioane de lei, iar un simplu calcul a arătat că un vot a costat-o 830 de lei. La 6 noiembrie 2017, a preluat interimatul funcției de primar general al municipiului Chișinău. De nenumărate ori a declarat că a găsit în administrația locală un haos și a descoperit mai multe scheme infracționale care sărăcesc bugetul statului. Silvia Radu a anunțat că va candida independent și nu este sub umbrela niciunui partid politic în cadrul alegerilor locale din Chișinău. 

8. Ruslan Codreanu (interimar): 25 aprilie 2018 – prezent
Ruslan Codreanu s-a născut la 15.10.1980. acesta și-a obținut în anul 2002 Diploma de Licență în Istoria și economia Uniunii Europene la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, România. În 2014 a mers la Hertie School Of Governance, Berlin, Germania unde și-a ridicat Diploma de Master Executiv în Management Public. În perioada 2004 – 2008 a fost angajat la Ministerul Economiei și Comerțului din Republica Moldova. Ulterior, a lucrat între anii 2008 – 2015 la Cancelaria de Stat a Guvernului Republicii Moldova în calitate de Șef al Direcției generale coordonarea politicilor, a asistenței externe și reforma administrației publice centrale. Din luna martie 2015 și până în prezent este expert în cadrul Institutului pentru Politici și Reforme Europene. Ruslan Codreanu este membru al Partidului Popular European din Moldova. În urma alegerilor locale din 2015, acesta a devenit consilier municipal în Consiliul Municipal Chișinău. A renunțat la funție în noiembrie 2017 când a fost numit în funța de viceprimar pe probleme sociale. După ce primarul interimar Silvia Radu și-a anunțat candidatura la scrutinul din 20 mai, Ruslan Codreanu a preluat interimatul șefiei Primăriei Chișinău.