71% din utilizatorii debates.md apreciază negativ noua componență a Guvernului Filip


Schimbări majore în Cabinetul de Miniştri de la Chişinău. 7 din cei 13 miniştri vor fi înlocuiţi. Remanierea guvernamentală a fost anunţată de liderul Coaliţiei de Guvernare, Vlad Plahotniuc. Nume sonore se numără printre cei propuşi în fruntea ministerelor. În special, îşi vor recupera fotoliile ministeriale foștii premieri Iurie Leancă şi Chiril Gaburici, dar şi ex-ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase.

"Unii poate se întreabă de ce facem schimbări tocmai atunci când guvernul este în creştere, când lucrurile merg spre bine. Răspunsul este simplu, pentru noi vrem mai mult să punem accent pe profesionalism şi nu pe apartanenţa lor politică", a declarat preşedintele PD, Vlad Plahotniuc. 

CANDIDATURILE ÎNAINTATE:  
IURIE LEANCĂ – vicepremier pe integrare europeană 
CRISTINA LESNIC – vicepremier pe reintegrare
ALEXANDRU TĂNASE – ministrul Justiţiei 
CHIRIL GABURICI – ministrul Economiei şi Infrastructurii 
SVETLANA CEBOTARI – ministrul Sănătăţii, Muncii, Protecţiei Sociale 
LIVIU VOLCONOVICI – ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului 
TUDOR ULIANOVSCHI – ministrul Afacerilor Externe  

Vladimir Cebotari, Gheorghe Bălan, Octavian Calmâc, Stela Grigoraş, Vasile Bâtca şi Andrei Galbur deja au anunțat că se conformează deciziilor anunțate. Aceştia au depus cererile de demisie. Premierul le-a mulţumit colegilor pentru munca depusă la Guvern. Pavel Filip spune că îşi doreşte să conducă un executiv tehnocrat, iar miniştii să fie implicaţi cât mai puţin în politică.

"Guvernul are programul său şi are de realizat o agendă de reforme ambiţioasă. Aceste remanieri, această mişcare va da posibilitatea guvernului să-şi continue activitatea instituţional fără a fi implicat în acest proces electoral", a menţionat premierul Pavel Filip

Candidaturile celor şapte care urmează să conducă ministerele au fost respinse de preşedintele ţării, Igor Dodon.

"Majoritatea candidaților propuși au demonstrat inconsecvență, lipsă de profesionalism și oportunism regretabil în funcțiile și activitățile desfășurate anterior. Mai mulți candidați au probleme de integritate și mai grav unii dintre aceștia au fost personal implicați în frauda bancară participînd la luarea deciziilor care au dus la devalizarea sistemului bancar din Republica Moldova", a menţionat şeful statului.

Urmează ca premierul să propună repetat candidaturile la funcţiile de miniştri. Potrivit Constituţiei, a doua oară președintele este obligat să semneze decretele. În caz contrar, s-ar putea repeta situaţia cu ministrului Apărării, Eugen Sturza. Atunci, Igor Dodon a respins-o de două ori, motiv pentru care șeful statului a fost suspendat temporar din funcţie printr-o decizie a Curții Constituționale. S-a trecut peste blocaj abia după ce preşedintele parlamentului Andrian Candu a semnat decretul de numire a ministrului Apărării. 

Rezultatele dezbaterii:

Subiectul privind remanierea guvernamentală a fost dezbătut pe debates.md. Cei mai mulţi dintre participanţi - 71% s-au pronunţat CONTRA. Între timp, numai 21% dintre respondenți susţin schimbările majore iniţiate în Guvern. Vedeţi mai jos rezultatele dezbaterii