"Istoria ne obligă să avem la Chişinău strada Regele Mihai". Cetăţenii salută iniţiativa


În curând la Chişinău ar putea apărea strada Regele Mihai I al României. Strada Serghei Lazo ar putea fi redenumită în favoarea Majestăţii Sale. Iniţiativa a fost dezbătută de oameni pe site-ul Debates.md. Majoritatea dintre participanţi şi-au dat votul PRO şi au menţionat că acest fapt va fi un semn de respect pentru Regele Mihai, lucru ce îi va cinsti demn memoria de către cetăţenii din stânga Prutului. 

Iniţiativa larg dezbătută pe internet a ajuns până la primarul interimar al Capitalei, Silvia Radu. Aceasta a declarat că va elabora o propunere în acest sens la Consiliul Municipal Chişinău.

"Eu cred că este o iniţiativă frumoasă. Voi înainta această propunere deoarece solicitările sunt mult prea multe ca să nu o consider spre CMC. Nu o singură dată, Regele Mihai I a demonstrat, prin fapt şi nu prin vorbă, că interesele României sunt primoridiale pentru Măria Sa. Sper ca acest lcuru să fie realizat în anul 2018, astfel încât memomria sa să fie transmisă corespunzător următoarelor generaţii şi exemplul frumos să fie dus mai departe", a menţionat primarul interimar de Chişinău, Silvia Radu.

Inițiativa privind redenumirea străzii Serghei Lazo în strada Regele Mihai a fost susținută de 83% dintre cetățenii care s-au expus în cadrul unei dezbateri organizate de echipa debates.md. 

PRO:

Iuliana Bogusevschi: Redenumirea străzii ar fi o frumoasă declaraţie de dragoste şi apreciere. Atât am mai putea face, în semn de respect pentru Rege!

Nicoleta Crenguta Ciocea: Fiecare neam trebuie să îşi cunoască şi să își cinstească istoria. Regele Mihai a condus România în al doilea Război Mondial de partea Germaniei pentru un singur motiv: Basarabia!

Constantin Minascurta: Meritele Regelui Mihai I sunt mai semnificative decât ale lui S. Lazo.

Andrei Fornea: PRO. Dacă vorbim de străzi, atunci poate scăpăm de toți bolșevicii ruși, de Pușkini și de bulevarde ale Moscovei. Istoria ne-a înzestrat cu personalități demne care merită apreciate. 

Un număr mult mai mic de persoane, 17% au declarat că nu susțin redenumirea străzii din diverse motive enunțate pe pagina dezbaterii, în categoria contra.

CONTRA:

Vova Cazacu: Încă o temă neactuală... Faţă de problemele de zi cu zi .... Cui îi pasă ce denumire are strada. A fost numită Lazo sa rămână Lazo. Va apărea o strada nouă să fie numită Regele.

Nicu Cîrlig: Pentru că Mihai I a acceptat să fie decorat de Stalin (pentru știm noi ce). Acest lucru este suficient să umbrească multe alte calități incotenstabile de altfel, ale suveranului.

Ionuț Vlas Junior: Serghei Lazo este o figură istorică importantă pentru Basarabia.

Dan Dudca: Regele Mihai lasă să fie slăvit în România, ce avem noi cu el?

Menționam că dezbatarea a fost vizualizată de 90.400 utilizatori unici pe Facebook și Ok.ru. Dintre acestea, 1027 persoane au votat prin intermediul platformei și a aplicației mobile debates.md iar alte câteva mii și-au expus opinia prin intemediul rețelelor de socializare menționate.