Cetățenii susțin redenumirea străzii Lazo din Chișinău în strada Regele Mihai


Decesul Regelui Mihai al României nu a putut trece neobservat în Republica Moldova. Mai multe persoane au depus flori la Ambasada României, exprimându-și condolențele față de poporul român și aducând un omagiu ultimului monarh al României. Mihai I al României a fost silit de comuniști să părăsească țara, revenind din exil abia după 43 de ani. A devenit între timp un simbol al demnității, toleranței și dragostei necondiționate față de popor.

Mihai I a fost și regele basarabenilor în perioada când Moldova de astăzi era parte a României. În discursul său istoric din Parlamentul României, acesta a declarat că ”Nu trebuie niciodată uitaţi românii şi pământurile româneşti care ne-au fost luate, ca urmare a împărţirilor Europei în sfere de influenţă. Este dreptul lor să decidă dacă vor să trăiască în ţara noastră sau dacă vor să rămână separaţi.”

 

Redenumirea străzii Serghei Lazo în strada Regele Mihai - susținută de cetățeni

Inițiativa privind redenumirea străzii Serghei Lazo în strada Regele Mihai a fost susținută de 83% din cetățenii care s-au expus în cadrul unei dezbateri organizate de echipa debates.md. Menționam că dezbatarea a fost vizualizată de 90.400 utilizatori unici pe Facebook și Ok.ru. Din acestea 1027 persoane au votat prin intermediul platformei și a aplicației mobile debates.md iar alte câteva mii și-au expus opinia prin intemediul rețelelor de socializare menționate. Un număr mult mai mic de persoane, 17%, au declarat că nu susțin redenumirea străzii din diverse motive enunțate pe pagina dezbaterii, în categoria contra.

Cine au fost cei doi? 

  • Serghei Gheorghevici Lazo a fost un militant comunist din perioada Războiului civil din Rusia (1917–1922). În 1917, fiind cadet la Academia Militară din Sankt Petersburg, a trecut de partea bolșevicilor. A condus mișcarea comunistă din Extremul Orient rus, unde a fost capturat de japonezi și condamnat la moarte, fiind ars de viu în focarul unei locomotive. Mai multe localități și două raione din Rusia poartă numele lui Lazo.
  • Mihai I a fost regele României între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930, precum și între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947. A fost silit să abdice la 30 decembrie 1947, revenind în țară abia după 43 de ani. Pentru a-și câștiga existența, Regele și Regina au construit o ferma de pui și un mic atelier de tâmplărie, încercând și diverse meserii printre care și cea de broker.

În 2006 a vizitat Republica Moldova unde a participat la inaugurarea cimitirului eroilor români din satul Țiganca. Acolo și-au pierdut viața mii de soldați și ofiteri ai Armatei Romane, în luptele cu Armata Roșie din iunie-iulie 1941. La eveniment Regele Mihai declara: ”N-am mai calcat pe acest pamant din 1941. Multumesc foarte mult autoritatilor care au facut acest cimitir. Nu este deloc prea devreme ca, in fine, se recunosc anumite lucruri, din trecut - bineinteles -, dar care au cel putin un impact moral oricand in lumea asta. Asa trebuie sa fie. Si sunt foarte multumit si emotionat, in acelasi timp, ca am putut sa vin aici”.

Rezultatele dezbaterii pe platformă: