"Aderarea la NATO e vitală statului nostru". Opiniile cetăţenilor la dezbaterea Debates.md


Aderarea Republicii Moldova la NATO este susţinută de majoritatea cetăţenilor. "În contextul schimbărilor geopolitice din zonă şi agresivităţii unor state prin care putem pierde repede securitatea noastră ca stat", asta susţin oamenii care au participat în cadrul dezbaterii organizate de Debates.md. Discuţiile la acest subiect au fost reluate în societate după ce la 8 decembrie 2017, la Chişinău a fost inaugurat Oficiului de Legătură NATO. 

"Acest parteneriat se concentrează pe îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor. Noi nu oferim echipament militar sau armament, noi doar împărtăşim experienţa pe care o avem. Aici, în Republica Moldova vorbim despre distrugerea chimicalelor, a pesticidelor interzise. Vorbim despre avansarea telemedicinei, aşa încât cei chemaţi să intervină să poată beneficia de cel mai bun sfat în situaţii de urgenţă, îmbunătăţirea expertizei în apărarea împotriva crimelor informaţionale, a atacurilor cibernetice”, a subliniat Rose Gottemoeller, secretarul general adjunct al NATO. 

În cadrul dezbaterii, oamenii și-au exprimat diferit poziția față de ideea de aderare a Republicii Moldova la Alianṭa Nord-Atlantică. Astfel, 471 de votanţi, adică 54% susțin că sunt PRO. 

PRO:

Nicu Duplava: Să fi fost RM o insuliță în largul pacificului, aș fi fost contra. Dar în cazul în care ne aflăm între NATO și Rusia și cu armată de ocupare pe teritoriul nostru, sunt PRO NATO!

Marin Eni: Este strict necesară şi vitală statului nostru, în contextul schimbărilor geopolitice din zonă şi agresivităţii unor state prin care putem pierde repede securitatea noastră ca stat.

Iurie Zaica: Având în vedere că declarativa "neutralitate" nu face decât să transforme RM într-o gratuită bază militară pentru agresiunea rusească, scutul NATO e o chestiune de supraviețuire.

Cristian Mihai Ionescu: Fără apartenenţă la o organizaţie militară puternică, Republica Moldova poate avea oricând soarta Crimeei.

Între timp, 46% sau 394 dintre participanţii la dezbatere au votat CONTRA aderării la blocul militar nord-atlantic.

CONTRA

Pogorevici Roman: Nato e război. Moldova o sa se afle la periferiile nato. Rachete baze nato și americani. Unde se bagă nasul americanii nu e liniște. Și va rog să terminat cu nato junimiștilor.

Viorel Sacara: VREAU PACE FARA ADERARI SI SUPUNERI !

Ilie Staver: Pentru că am putea fi un teren de luptă pentru cineva sunt contra.

Teodor Covrig: La cât de mică să slabă din punct de vedere militar e această RîMî... DOAR NEUTRALITATEA o mai poate ține în viață :) În componența Marii Românii, deja va fi cu totul altfel ;)