PRO aderării Republicii Moldova la NATO?


La Chișinău a fost inaugurat Oficiului de Legătură NATO. Biroul are scopul de a face mai vizibile proiectele finanțate de Alianṭa Nord-Atlantică, dar și a de a oferi ajutor pentru o colaborare mai bună între NATO și Republica Moldova. Deschiderea Centrului a divizat, din nou, societatea în PRO și CONTRA apropierii țării noastre către blocul militar. 

Guvernarea de la Chișinău dă asigurări că activitatea oficiului va consolida parteneriatul existent între Republica Moldova ṣi Alianṭa Nord-Atlantică.

„Va contribui la reformarea ṣi modernizarea statului, precum ṣi la asigurarea securităṭii cetăṭenilor noṣtri. Printre proiectele comune, se numără combaterea ameninṭărilor cibernetice, pregătirea pentru situaṭii de urgenṭă civilă, contracararea terorismului, reforma sectorului de securitate ṣi de apărare. Deschiderea Oficiului nu afectează prevederile constituţionale privind neutralitatea ṭării noastre. Așa cum am mai spus, neutralitatea nu înseamnă izolare”, a declarat premierul Republicii Moldova, Pavel Filip. 

În timp ce se desfășura evenimentul, simpatizanții PSRM au protestat și au scandat „Moldova-țară neutră”. Șeful statului Igor Dodon susține că inaugurarea centrului nu independenței și neutralității permanente a Republicii Moldova.

„Am ţinut să subliniez graba deschiderii Centrului de Legătură al NATO în Moldova, deoarece această precipitare ar putea avea efecte negative foarte grave. Mai cu seamă acest lucru ar complica semnificativ efortul de soluționare a diferendului transnistrean. Guvernul și majoritatea parlamentară trebuie, mai întîi de toate, să depună eforturi care să minimalizeze confruntările politice interne, dar să nu tensioneze şi mai mult situația în societatea moldovenească”, a punctat președintele țării, Igor Dodon.

În acest context, Debates.md a provocat cetățenii să-și expună părerea în cazul în care Republica Moldova ar Adera la NATO. Astfel, 54% susțin că sunt PRO, în schimb, 46% au votat CONTRA aderării la blocul militar nord-atlantic. Vedeți mai jos rezultatele dezbaterii: