Abrogarea sistemului de vot mixt, între PRO și CONTRA


După zeci de proteste și reacții negative în urma aprobării noului sistem de vot mixt, membrii societății civile vin cu o altă ințiativă. Aceștia sunt de părere că sistemul electoral prin care se va crea noul parlament în anul 2018 poate fi abrogat numai prin votul poporului. Societatea civilă a venit cu inițiativa de a organiza un referendum legislativ în acest sens. Pentru ca scrutinul să aibă loc este nevoie ca organizatorii să colecteze cel puțin 200 de mii de semnături.

Cetățenii nu își doresc menținerea artificaială la putere a unui partid corupt, sunt de părere inițiatorii referendumului legislativ.

„Modificarea sistemului electoral este un instrument prin care această putere, nealeasă și nedorită de cetățeni, se va menține prin aplicarea tot felul de tehnologii politice murdare, manipulari, discreditarea concurenților și, în ultimul rând, prin justiția controlată, astfel încât să se mențină la putere și după 2018. Trebuie anulat sistemul, la fel cum au indicat și experții independeți ai Comisiei de la Veneția, la fel cum arată experiența statelor vecine, la fel cum s-au exprimat organizațiile internaționale din Uniunea Europeană și SUA”, a declarat Valeriu Pașa, reprezentant Watch Dog Community.

În cadrul dezbaterii, oamenii și-au exprimat diferit poziția față de ideea de organizarea a unui plebiscit ce ar anula sistemul de vot mixt. Unii spun că ar ieși la vot pentru a abroga legea. 

PRO:

Dumitru Tulba: 100 % că se va schimba, şi vom rămâne fără mixt-ul pd-psrm. Eu primul aprind lumânarea pentru #mixt.

Stanislav Belousov: În 45 de state care sunt în Europa, 39 sunt cu-n sistem electoral proporțional. România, după experiența care a avut-o cu sistemul mixt, au refuzat la el.

Елена Боднаренко: Чтобы спасти страну от олигархов и мафии.

Ana Clima: Evident ca sunt eu si familia mea PRO, deoarece acest sistem are o mulțime de neînțelegeri și că a fost impus de clica oligarhică care dorește cu orice preț să se țină la guvernare.

Între timp, unii participanți ai dezbaterii organizată de Debates.md nu susțin ideea societății civile. 

CONTRA: 

Николай Мельник: Народ имеет право иметь конкретных депутатов.

Vitalie Pavlovici: Nu cred ca va fi Pro ... dar istoria cred ca va demonstra ce e bine si ce nu

Liudmila Cirlig: Mai aveti de umblat cu referendumuri? De ce nu ați făcut referendum când s-a furat miliardul când dispar oameni și copii și mai sunt multe „dece-uri” la care poporul ar vrea răspunsuri concrete și măsuri luate. Sunt dezamagită complet în toate ce mă înconjoară viața, politica, oameni.

Dacia Revivisco: Calea referendumului este lungă și riscantă. Trebuie de insistat pe lângă Parlament să fie modificată legea prin introducerea turului doi!

Dumitru Cretu: Bani aruncați în vânt!