Va fi anulat sistemul electoral mixt? Societatea civilă vrea organizarea unui referendum legislativ


Sistemul electoral mixt ar putea fi anulat. Inițiativa aparține unui grup de experți din societatea civilă care propun organizarea unui referendum legislativ de anulare a sistemului mixt. Potrivit lor, noua lege electorală va favoriza actuala conducere politică să rămână la putere pentru următorii patru ani. 

„Un partid cu sub 16% popularitate a reușit să obțină controlul asupra tuturor puterilor în stat. Deoarece partidul a înțeles că nu va putea să câștige alegerile în baza unui sistem proporțional, a ales o inițiativă abuzivă care dezavantajează toate partidele de opoziție. Venim cu inițiativa de inițiere a unui referendum legislativ de abrogare a sistemului mixt. Acesta este unicul instrument prevăzut de Constituție și Codul Electoral care oferă oportunitatea cetățeanului, căruia la moment i s-a întors spatele și le-a trădat mandatul”, a declarat Ștefan Gligor, director de programe CPR, membru al grupului de inițiativă pentru organizarea referendumului. 

Ideea a fost salutată de mai multe partide politice, inclusiv cele din opoziție. Liberalii sunt însă sceptici față de posibilul succes al acestui plebiscit legislativ. 

„Este bineînţeles pentru toată lumea că ideea (nobilă) de a anula legea privind sistemul electoral mixt nu va putea să scoată din case 1/3 din alegătorii cu drept de vot din Republica Moldova, mai ales că acest Referendum se vrea a fi unul republican, iar în spaţiul rural maşina de lucru a PD şi mai puţin a PSRM va avea capacitatea să ţină oamenii în case în ziua plebiscitului”, a declarat Valeriu Munteanu

Reprezentanții PDM sunt convinși că referendumul de abrogare a sistemului de vot mixt nu va avea loc. 

„Din punct de vedere juridic este un nonsens din start şi este o iniţiativă falsă venită din partea ONG-lor şi a partidelor politice. Şi costurile unui asemenea referendum sunt destul de mari. Este vorba de 60 de milioane de lei. Republica Moldova nu cred că are această capacitate şi dorinţă de a cheltui sume de acest gen din bugetul Republicii Moldova”, a subliniat reprezentantul democraţilor.”, a declarat purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gămurari. 

Pentru organizarea scrutinului este nevoie de colectarea a cel puțin 200 de mii de semnături.

Debates.md a provocat cetățenii Republcii Moldova să-ți expună părerea la acest subiect. Astfel, 77% susțin că sunt PRO inițiativei de organizare a unui referendum de anulare a sistemului de vot mixt. În schimb, 23% au votat CONTRA. Vedeți mai jos rezultatele dezbaterii: