Majoritatea cetăţenilor nu vor ca Moldova să devină republică prezidențială


Următorul proiect mare al socialiștilor este schimbarea formei de guvernământ a Republicii Moldova. Reprezentanții PSRM colectează semnături în acest sens. Până acum, au strâns peste 300 de mii de semnături. Inițiativa este chiar a șefului statului Igor Dodon. Lipsa de prerogative este principalul motiv pentru care președintele vrea ca țară să fie transformată în una prezidențială. 

Pentru a-și vedea visul împlinit, este nevoie de organizarea unui referendum unde cetăţenii să se expună în acest caz. Plebiscitul poate avea loc numai dacă se colectează semnături din toate regiunile țării sau dacă deputații votează o asemenea decizie în Parlament. 

Igor Dodon dă asigurări că sondajele îi dau dreptate.Circa 70-75% din cetățenii Republicii Moldova îşi doresc o republică prezidenţială.

„Oamenii vor un al doilea Lukaşenko, oamenii vor un al doilea Putin, care are verticala puterii şi posibilitatea de a rezolva anumite probleme. Dacă am fi avut o republică prezidențială, acest guvern ar fi fost demis noaptea trecută pentru încălcarea Constituției și a legislației. Din păcate, în acest moment, nu avem o formă de guvernare prezidențială. Dar oamenii au încredere în președinte, nu în guvern”, a declarat Igor Dodon în cadrul unei conferințe de presă. 

În schimb, majoritatea cetățenilor Republicii Moldova, adică 71% dintre participanții la dezbaterea organizată de Debates.md au votat CONTRA unei asemenea modificări.

Valeriu Railean: Sistemul prezidențial într-o democrație șubredă ca în Moldova, există pericolul de a se transforma într-o dictatură totală.

Smatoc Andrei: Cum poate un președinte ca Dodon să conducă țara dacă el încalcă Constituția pe care a dat jurământul, să apere integritatea țării și interesele populație.

Dan Stratan: La ce bun republică Prezidențială, sa-i copiem pe ruși sau pur şi simplu Dodon vrea mai multe atribuții? P.S. luați și guvernanți ca oameni civilizați...

Turcu Denis: În ţările cu o democraţie fragilă puterea în mâinile unui singur om se transformă în dictatură.

Între timp, 29% dintre votanții Debates.md sunt PRO inițiativei. 

Slavic Garaba: Cel mai probabil în următorii ani vom avea un blocaj politic unde PAS, PD și PSRM vor fi în parlament și vor refuza să facă alianțe. Republica prezidențială ne va ajuta să-l evităm.

Mihail Porubin: Altfel, nu scăpăm de oligarci.

Pogorevici Roman: Dacă statul nu e prezidențial, atunci pentru ce mai trebuie preşedinte.

Michael Abott: Fără îndoială susţin! Poporul a ales preşedintele, deci el trebuie să aibă atribuții înalte!