Din parlamentară în prezidenţială? Socialiştii vor să schimbe forma de guvernământ a ţării


De la parlamentară la prezidenţială? Socialiştii îşi doresc să modifice forma de guvernământ a Republicii Moldova. Intenţia a fost anunţată pe 24 septembrie, după ce PSRM a organizat proteste în mai multe regiuni ale ţării. Atunci, au adoptat o rezoluşie prin care se obligă să înceapă procesul de tranziţie de la republică parlamentară la republică prezidenţială. Reprezentanţii PSRM spunea că vor merge din casă în casă pentru a-i întreba pe cetăţeni cine vrea să le conducă ţara.

„Este clar că reinstaurarea ordinii în ţară, eradicarea criminalităţii şi a corupţiei sunt posibile doar prin metode şi măsuri drastice, pentru care ar trebui să existe împuterniciri corespunzătoare, prevăzute de Constituţie şi legislaţie. În prezent, activiştii Partidului Socialiştilor deja au colectat circa 300 mii de semnături în susţinerea trecerii la republica prezidenţială. Până la 2 februarie 2018, intenţionăm să colectăm cel puţin 1 milion de semnături în susţinerea republicii prezidenţiale”, a declarat liderul PSRM, Zinaida Greceanîi.

Data nu a fost aleasă întâmplător. La propunerea şefului statului, Igor Dodon, ziua de 2 februarie ar urma să fie declarată Ziua Statalităţii Republicii Moldova. Socialiştii spun că este mare necesitatea de modificare a formei de guvernământ. Preşedintele nu are suficiente prerogative şi competenţe, comparativ cu cele ale premierului sau ale preşedintelui Parlamentului. Intenţia lui Dodon a fost criticată.

„Într-o democrație parlamentară un președinte responsabil nu prezintă parlamentului ultimatumuri. Vrea să transforme Parlamentul în anexa Președinției”, a reacţionat speakerul democrat, Andrian Candu.

Subiectul a fost discutat şi de utilizatorii Debates.md. În cadrul dezbaterii, 71% dintre participanţi s-au pronunţat CONTRA modificării formei de guvernământ a ţării. Între timp, 29% au votat PRO iniţiativei socialiştilor.