"Nu e preşedintele meu". Opinia cetăţenilor despre Igor Dodon, la primul an de mandat


La 13 noiembrie 2016, prin votul a circa 52% dintre cetăţenii Republicii Moldova, Igor Dodon a fost ales în funcţia de preşedinte al ţării. Fostul lider al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova a fost numit oficial în funcţie la 23 decembrie 2016. Igor Dodon este al cincilea şef de stat şi al treilea ales prin vot direct. 

Faptul că socialistul a ocupat funcţia atât de râvnită de mulţi, a divizat societatea în două: pro-Dodon şi contra-Dodon. Ajuns la putere, şeful statului s-a plâns de nenumărate ori că atât Guvernul, cât şi Parlamentul îi pune beţe-n roate şi nu poate implementa anumite iniţiative. Astfel, s-a dat startul unei ample campanii de colectare a semnăturilor pentru modificarea formei de guvernământ din republică parlamentară în republică prezidenţială. 

Cum s-a descurcat Igor Dodon în funcţia de preşedinte la primul an de mandat, i-am întrebat pe oameni prin intermediul dezbaterii. În total, 850 de oameni au participat la discuţiile de pe Debates.md, iar 510 de persoane au votat la acest subiect pe Facebook. Discuţiile au fost fierbinţi. Mai jos găsiţi cele mai tari comentarii ale participanţilor dezbaterii.

PRO:

Grigore Novac: A redeschis piața rusă pentru producătorii moldoveni, a rezolvat problemele migranților, a promovat politici sociale în Parlament, dialog constructiv referitor la atragerea investiţiilor. 

Nicolae Pascaru: Unul din mai buni Preşedinti care a avut Moldova. În comparaţie cu Ghimpul, Lupu, Timofte preşedintele Dodon este omul care renaşte Moldova. Asteptăm 2018 vor fi schimbări radicale.

Badan Sergiu: În afara anumitor momente, de ex. Schimbarea sistemului electoral, merge.

Vladimir Medoni: Primul Preşedinte care a început sa vorbească despre demnitate naţională, limbă şi istorie...

CONTRA:

Pascaru Vitalie: Omul ăsta nu a făcut nimic! Incompetent, știe doar să stea sub ușa la Putin și să plece în vacața!#dodonNUepreședintelemeu!!!

Alex Simon: Atât timp cât este la putere un preşedinte pro-rus la putere nu vom avea o ţară europeană cu condiţii europene, un viitor european. Nu putem admite să avem un preşedinte pro rus.

Vitali Toma: Este un tip mizerabil, mi-i greață să vad așa indivizi, care face interesele Rusiei și ignoră interesele populatiei băştinaşe. Dorinţa de a fi rege îl face tot mai departe neom.

David Corcinschi: A distrus relaţii bune cu UE, cel mai minciunos politician din RM, n-a făcut nimic pentru creşterea pensiilor, nu a retras Ordinul Republicii de la Plahotniuc, nu este apolitic.