Fără încredere în justiţie. Majoritatea nu cred că vinovaţii în "Cazul Braguţa" vor fi pedepsiţi


Au avut loc primele şedinţe de judecată în dosarul Andrei Braguţa. Trei inspectori ai izolatorului de detenţie provizorie al Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău şi patru deţinuţi care erau în aceeaşi celulă, sunt pe banca acuzaţilor. Andrei Braguţa a murit pe 26 august, după ce s-a aflat 10 zile în arest. Acesta a ajuns pe mâna oamenilor legii pe 15 august. Bărbatul a fost reținut în trafic pentru că a depășit viteza legală pe traseul Bălți - Sărăteni, circulând cu 110 km/h. A refuzat să oprească la solicitările agenţilor de circulaţie, dar şi s-a comportat agresiv cu aceştia.

Oamenii legii sunt acuzaţi de rudele lui Andrei Braguţa că le-ar fi permis celorlalţi deţinuţi să aplice violenţa fizică şi psihică asupra tânărului.

„Eu vreu să văd, să mă uit în faţa la călăul acela, care şi-a bătut şoc de copilul meu şi l-a vârât în pământ, vreau să văd eroul acela. El se scula, ei îl aşezau, cu şervetul îi închideu gura, ca să nu vorbească. Eu le zic; oameni buni, chemaţi salvarea că el e bolnav, chemaţi salvarea! El avea nevoie urgentă de o injecţie, el primea pastile pentru că era la evidenţa medicilor. El se controla, de obicei, dar acum a fost un stres”, spune tatăl lui Andrei, Ion Braguţa.

„Imaginile nu confirmă nimic altceva decât că Andrei Braguţa avea dizabilitate mintală şi se vede că starea sa dizabilitară se accentuează, se agravează, devine tot mai agresiv, inclusiv îşi înjură tatăl său. Noi bănuim că cauza nu este de pneumonie. Este luată în consideraţia varianta faptului că plămânii acestuia au fost traumaţi în timp ce a fost maltratat, de colegii săi deţinuţi”, a declarat avocatul Promo Lex, Vadim Vieru.

Participanţii la discuţiile organizate de Debates.md spun că nu au încredere că cei vinovaţi vor fi pedepsţi conform legii. Potrivit rezultatelor dezbaterii, numai 22% cred că sentinţa judecătorilor îi va face dreptate regretatului Andrei Braguţa.

Matei Vasilisa: Nu, justiția e o parte componentă a regimului criminal, care luptă împotriva democrației.

Irina Cebotari: Mă faceţi să râd. La noi în ţară numai cei săraci răspund, dar hoţii şi bandiţii care sunt în ţara noastră şi ne conduc după bunul lor plac, nu răspund în fata legii cu nimic. Chiar dacă au omorât ori fură dupa bunul lor plac.

Ion Chiriac: La noi întotdeauna suferă omul simplu, așa-i, astfel o sa fie și în acest caz, vor fi tradiționale la răspundere doar cei mici!

Ludmila Dumeniuc: Vor fi pedepsiti doar țapii ispășitori. Cei care și-au bătut joc 10 zile de Andrei vor rămâne în libertare sau maxim vor primi o mustrare ”aspră”. Justiția e la pâmânt.