Tortură în izolator. Cine se face vinovat de moartea lui Andrei Braguţa?


Moarte cu multe semne de întrebare. Andrei Braguţa a decedat după gratii în timp ce se afla în arest preventiv. Bărbatul a fost oprit de poliţie pe 15 august, pentru viteză excesivă. După ce s-a certat cu agenţii de patrulare, tânărul a fost reţinut. Chiar dacă Andrei Braguţa avea probleme mintale, acesta a fost plasat în arest, fără a ise acordat ajutor medical. Bărbatul s-a stins după 10 zile de arest, în condiţii suspecte. Motivul oficial scris în actele medicii legişti este pneumonie.

Familia este de părere că Andrei Braguţa s-a stins după ce a fost snopit în bătaie. Avocatul vorbeşte şi de alte cazuri grave când drepturile deţinuţilor au fost încălcate flagrant.

 „În acest izolator s-au întâmplat şi anterior lucruri foarte grave pe care le comunic acum pe responsabilitatea mea, inclusiv violul unei deţinute. Inclusiv un caz similar cu a lui Brăguţă doar că acolo persoana nu a ajuns să decedeze. Este o zonă destul de problematică respectiv trebuia să-i fie acordată o atenţie mai deosebită”, a declarat avocatul familiei Braguţa, Vadim Vieru.

Cazul lui Andrei Braguţa scoate la iveală probleme grave în sistemul juridic, este de părere fostul ministru al justiţiei, Vladimir Grosu.

 „O persoană care are dizabilităţi mintale nici într-un caz nu trebuie să nimerească în arest preventiv. În cazul de faţă apar 2 întrebări: Nu înţeleg de ce persoana a fost plasată în arest preventiv? Pentru ce fel de infracţiuni a fost învinuită? Şi doi, chiar dacă judecătorul constată că persoana a săvârşit infracţiuni, nu poate da curs demersului procurorului dacă persoana are disfuncţionalităţi de ordin mintal, orice măsură dar nu arest preventiv”, a menţionat ex-ministrul Justiţiei, Vladimir Grosu, în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova.

Procuratura a făcut publice mai multe imagini surprinse de camerele de supraveghere din celula 9 din Penitenciarul Nr.13 în care era reţinut Andrei Brăguţa. Din video se vede clar cum patră 4 deţinuţi îl bat cu bestialitate. Astfel, pe banca acuzaţiilor vor ajunge trei poliţişti si patru deţinuţi. Dosarul penal deja a fost trimis în judecată. Procurorii au incheiat urmarirea penală si au trimis dosarul în instanţa. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă de la 8 până la 15 ani de puşcărie.

În cadrul dezbaterii organizate pe Debates.md, majoritatea participanţilor, 78% pun la îndoială faptul că făptaşii vor fi pedepsiţi conform legii. Totuşi, 22% au încredere în ancheta demarată de organele de drept. Vedeţi mai jos rezultatele dezbaterii.