Răspunsul Curţii Constituţionale: Igor Dodon, lipsit de atribuția de a-l numi în funcție pe Eugen Sturza


Înalta Curte de la Chişinău și-a dat verdictul. Preşedintele țării, Igor Dodon era obligat să semneze decretul de numire în funcția a candidatului Eugen Sturza, la șefia Apărării. Magistraţii Curții Constituționale spun că Igor Dodon a încălcat deliberat legea supremă atunci când a refuzat de două candidatura lui Sturza întrucât șeful statului nu are drept de VETO în cazul numirii miniştrilor. Acum, Dodon ar putea fi suspendat temporar din funcţie, însă fără ca aceasta să devină vacantă. Curtea Constituțională a propus o soluţie excepţională - interimatul temporar asigurat de către preşedintele Parlamentului sau de premier.

”Curtea constată că refuzul deliberat al preşedintelui ţării de a-şi îndeplini obligaţia constituţională de numire a candidatului, propus repetat, de prim-ministru, constituie o încălcare gravă a obligaţiilor sale constituţionale şi a jurământului, circumstanţe ce justifică iniţierea de către Parlament a procedurii de suspendare a preşedintelui. Voinţa politică a preşedintelui nu poate să constituie o sursă de blocaj instituţional şi nu poate anula competenţele primului ministru în remanierea guvernamentală”, a declarat preşedintele Curţii Constituţionale, Tudor Panţâru.

Decretul de numire în funcția de ministru al Apărării pe Eugen Sturza ar putea fi semnat de către Andrian Candu sau Pavel Filip. Nici după răspunsul fără echivoc emis de CC, Igor Dodon nu și-a schimbat părerea.

Eu nu voi ceda şi nu voi semna nici un decret, indiferent de decizia Curţii Constituţionale. Pentru fiecare cuvânt o să raspunda. Decizia de astăzi este o încălcare flagrantă, este o interpretare în interesul Partidului Democrat, care controlează majoritate parlamentară”, a reacționat șeful statului Igor Dodon.

Discuțiile au continuat și pe Debates.md. Potrivit rezultatelor dezbaterii, 64% dintre votanți sunt CONTRA deciziei Curții Constituționale care obligă președintele țării să facă numirile cerute de premier în funcțiile de miniștri. În schimb, 36% s-au pronunțat PRO.