Un nou ministru în Guvernul Filip? Eugen Sturza, candidatul la șefia Apărării


Noul șef de la Apărare ar putea fi vicepreședintele Partidului Popular European din Moldova, Eugen Sturza. Candidatura acestuia a fost propusă de către liderul PD, Vlad Plahotniuc. Sturza a fost ales drept cel mai potrivit și competent pretendent pentru funcția de Ministrul al Apărării dintre toți cei șapte care figurau pe lista candidaților, dintre care trei erau femei.

Eugen Sturza, în vârstă de 32 de ani, a apărut pe scena politică de la Chișinău în anul 2009 când ocupa funcția de consilier al prim-ministrului Republicii Moldova în Guvernul Filat. Din 2013 până în 2015, Sturza a devenit șeful cabinetului prim-ministrului Republicii Moldova în Guvernul Leancă. 

„Această instituție are nevoie de o reformă profundă, de modernizare și de întărirea cooperării cu partenerii strategici ai Republicii Moldova. Am toată încrederea în Eugen și îi vom oferi tot sprijinul politic al PPEM pentru a reuși să îndeplinească aceste obiective”, a declarat președintele PPEM, Iurie Leancă.

În schimb, candidatura înaintată de PD nu a fost pe placul șefului statului, Igor Dodon. Acesta a declarat că va refuza să semneze decretul de numire în funcție.

”Eu, ca șef de stat, nu pot accepta o candidatură incompetentă și politizată în fruntea Armatei Naționale. Un asemenea „ministru” va fi nelegitim. Nu îl va recunoaște nici președinția, nici Armata, nici cetățenii. Onoarea de generali nu le va permite militarilor să fie conduși de un ministru parvenit, impus pe căi neconstituționale”, și-a argumentat decizia președintele țării, Igor Dodon.

Potrivit rezultatelor dezbaterii, majoritatea locuitorilor Republicii Moldova, 81% nu susțin candidatura lui Eugen Sturza. De cealaltă parte, 19% sunt de părere că popular-europeanul este potrivit funcției de ministru al Apărării.

Vedeți mai jos rezultatele dezbaterii: