Obiectivul integrării europene, susținut de majoritatea populației


Vectorul extern al Republicii Moldova este integrarea europeană. Obiectivul strategic se vrea inclus în Legea Supremă a statului. O comisie de lucru parlamentară s-a angajat ca în 45 de zile să elaoreze un proiect de lege privind modificarea Constituției RM. Din grupul de lucru fac parte deputații Sergiu Sîrbu, Raisa Apolschi, Eugen Carpov şi Mihaela Spătaru, dar și experți constituționaliști și de politică externă. 

Potrivit președintelui Parlamentului Andrian Candu, ridicarea acestor principii la nivel constituțional este o obligație nu numai juridică, dar și morală.

”Disputele politice și geopolitice ce țin de apartenența Republicii Moldova la spațiul valoric european aduc grave prejudicii atât de imagine cât și social-economice. Moldova este parte a Europei și acest fapt este incontestabil. Proiectul de lege va fi trimis Curții Constituționale pentru avizare, care are un termen de 6 luni. Asta înseamnă că la sfârșitul sesiunii viitoare să putem amenda Constituția, astfel ca singura cale pentru Moldova să rămână integrarea europeană”, a declarat autorul proiectului, președintele Parlamentului Andrian Candu.

Invitați în grupul de lucru pentru elaborarea actului de lege au fost și deputații din fracțiunile PL, PLDM, PSRM şi PCRM. Aceștia însă au refuzat să delege reprezentanți în comisia respectivă. 

”Cetăţenii aşteaptă de la noi nu să modificăm Constituţia. Avem nevoie de a schimba starea de lucruri de aici, avem nevoie de o luptă reală cu corupţia, de locuri de muncă”, a menționat deputatul PLDM, Iurie Ţap.

”Acordurile internaţionale prevalează asupra Constituţiei. Avem Acordul de Asociere, de ce ne mai trebuie această modificare în Constituţie”, se întreabă liderul PL, Mihai Ghimpu.

Subiectul a fost dezbătut, astfel, 58% dintre votanți sunt PRO modificării în Constituția Republicii Moldova, iar 42% s-au pronunțat CONTRA. Iată care sunt părerile celor care au participat în discuția Debates.md.

Mihail Ciubuc: Odată ce va fi în legea supremă, nu ne vom mai teme la fiecare alegeri că vin rușii și ne ocupă...

Ludmila Tanasieva: Cât de mult și des nu ai zice zahăr – în gură nu va fi dulce. Cursul trebuie de realizat cu fapte, da nu bla-bla-bla. Se zice una dar se face totul invers, de ochii lumii sau UE.

Ilie Moscalciuc: De ce să nu ne asigurăm? Susțin acestă inițiativă, deși îmi dau seama că este una populistă.

Dan Dudca: Nu, fiindca integrarea nu trebuie să se transforme în religie, deși ei foarte se stăruie să ne spele creierii în așa o modalitate, ca să credem, că alternativă nu este. Integrarea europană e un proces foarte vag și dubios, el poate să fie reușit, dar pentru asta noi tre sa impunem condițiile, favorabile statului nostru, cum o fac Marea Britanie, Franța, Germania, Italia. Statele puternice au vocea să-și impună condițiile. Rațele mute din Moldova semnează totul, ce li se dă și nu luptă pentru condițiile favorabile. În plus, nu e clar deloc, unde va fi UE sau va mai fi în general peste zece ani, când, cică, noi ne vom apropia de ei. Și, la urma urmei, să impui doar o variantă nu este democratic. E totalitarism curat. Am fugit de totalitarism sovietic, am ajuns la totalitarism global, când Washingtonul și Bruxellul ne dictează, ce și cum să facem. E bizar.