Integrarea europeană, obiectiv strategic consfințit în Legea Supremă


Obiectivul integrării europene trebuie să fie consfințit în Legea Supremă a Republicii Moldova. Inițiativa aparține conducerii Partidului Democrat, care sunt de părere că parcursul european de la Chișinău reprezintă, deja, un element definitoriu al identităţii constituţionale a Moldovei. În acest sens, au fost elaborate mai multe documente pentru a modifica Legea Supremă. Setul de acte a fost transmis și deputaților.  

”Facem acest lucru pentru că ne dorim ca toată lumea să înțeleagă clar că direcția pe care mergem este integrarea europeană, iar toate instituțiile statului să acționeze doar pe această direcție, indiferent de schimbările politice care au loc în viitor sau de interesele unor sau altor persoane”, a declarat Vlad Plahotniuc, președintele PDM.

Pe de altă parte, decizia prezentată de conducerea Partidului Democrat este considerată inadmisibilă de către PSRM. Socialiștii sunt de părere că asemenea schimbări în Legea Supremă nu pot fi impuse poporului de către un partid care a câștigat puțin mai mult de 15% în alegerile parlamentare.

”Anume Guvernul actual, cu participarea directă a PDM, a făcut totul pentru a discredita și falimenta vectorul european, reducând numărul de susținători ai integrării europene mai mult de două ori – de la 70% la mai puțin de 35%. Partidul Socialiștilor declară angajamentul față de cursul privind aderarea Moldovei la Uniunea Economică Eurasiatică. Partidul Socialiștilor declară intenția de a bloca această inițiativă a PDM în Parlamentul Republicii Moldova. Ne adresăm tuturor fracțiunilor parlamentare, care se pronunță pentru statalitatea țării, să se opună acestei inițiative”, se arată în comunicatul PSRM.

Discuțiile au continuat și pe Debates.md. Oamenii au fost invitați să-și expună părerea față de inițiativa democraților. Astfel, 58% au votat PRO modificării în Constituția Republicii Moldova, în timp ce 42% - CONTRA.

Vedeți mai jos rezultatele dezbaterii: