Locuitorii Chișinăului nu susțin numirea Silviei Radu la cârma Capitalei


Pentru prima dată, la cârma capitalei Republicii Moldova se află o femeie. Este vorba despre Silvia Radu, care din data de 6 noiembrie ocupă funcția de primar general interimar al orașului Chișinău. Fostul director de la Gas Natural Fenosa a fost desemnată în calitate de viceprimar de ex-primarul interimar Nistor Grozavu. După două încercări eșuate de a numi în funcție viceprimarii prin votul consilierilor municipali, Nistor Grozavu a avut dreptul să semneze singur dispoziția de desemnare. Mai apoi, competențele din primar interimar deținute anterior de Nistor Grozavu au fost transmise Silviei Radu.

Noua primăriță spune că se va concentrată pe principiul de transparență și implicare cât mai activă a locuitorilor Chișinăului.

”Sunt o persoană neafilită politic, cu o experienţă vastă de gestiune în spate care îmi va permite să conlucrez fructuos cu fiecare fracţiune din Consiliul Municipal Chișinău. Sunt conştientă că este o perioadă scurtă de timp. Am acceptat provocarea și îmi voi asuma responsabilitățile. Nu înțeleg însă de ce s-a creat o situație de blocaj operativ la primărie și nu s-a găsit până acum o soluție. Vom iniția schimbări, vom propune soluții la problemele chișinăuienilor. În cel mult zece zile vom convoca o conferință de presă și vom expune planurile de acțiuni pe viitor”, a declarat Silvia Radu după ședința operativă a serviciilor municipale.

Subalternii Silviei Radu au devenit Ruslan Codreanu, fost consilier local PPEM și Nistor Grozavu care a revenit în fotoliul de viceprimar. 

Liberalii nu recunosc numirea în funcție a Silviei Radu, despre care spun că este candidatul liderului PD, Vladimir Plahotniuc. Consilierii PL din Consiliul Municipal Chișinău vor ataca în instanța desemnarea noului primar interimar. Aflat în arest la domiciliu și suspendat din funcție, Dorin Chirtoacă consideră că schimbul de putere de la primărie este o sfidare a democrației.

”Butaforie la Primărie și lipsă de legitimitate! Democrația locală, sau de orice gen deja, nu mai există. Instituțiile Europene sunt sfidate, restul este călcat în picioare. Un viceprimar, fiind interimar la propria funcție, deținând în mod ilegal și interimatul funcției de primar, nu putea propune alți viceprimari. Este o dubla ilegalitate”, a reacționat Dorin Chirtoacă.

Locuitorii Capitalei au fost invitați la o discuție la acest subiect. În total 651 de persoane și-au expus părerea, atât pe site-ul www.debates.md, cât și pe pagina de facebook, Debates.md. Pe site, 92% dintre participanții de la dezbatere s-au pronunțat CONTRA.

Dezbaterea a fost lansată și pe pagina de facebook, Debates.md. 258 de persoane au votat la acest subiect. Potrivit rezultatelor dezbaterilor, 86% sunt CONTRA, în timp ce numai 14% spun că susțin noul primar interimar al orașului Chișinău.