Povestea de succes! Au demonstrat că se poate și au creat unica cinema în aer liber


De curând, serile în Chișinău sunt mult mai active în sectorul Buiucani. În această vară a fost lansat primul cinematograf în aer liber. Ideea le-a venit unor grup de tineri care s-au mobilizat și au dat viață unui scuar abandonat. Acum, zeci de oameni se adună și privesc filme sub cerul liber.

Cândva, pe teritoriul actualului cinematograf era un teatru de vară. Activitatea acestuia a fost sistată, iar locul a rămas în paragină. În schimb, oamenii care se plimbau prin parcul din strada Nicolae Costin își aminteau de petrecerile de altă dată. Sperau ca scuarul să fie renovat și să atragă cât mai mulți vizitatori. 

Mobilizarea a fost dată pe Facebook. Mai mulți internauți au văzut potențial în construcția sumbră. Deși la acel moment, fostul teatru de vară avea și o arcadă de fier, Pretura Buiucani a decis să o înlăture. Și-au motivat acțiunea prin motive de securitate pentru cei care se plimbă prin parc. Voluntarii însă nu s-au oprit aici. Au făcut curat, au vopsit pereții, au instalat o scenă de lemn și un ecran pentru proiecția de filme.

”Am trecut prin multe şi în sfârşit avem. După ce terminăm lucrările cred că o să ne adresăm la diferite ambasade. O să ne adresăm să ne ofere filme", a afirmat Nicolae Chirnev, autorul proiectului.

Cinematograul are o capacitate de peste o mie de locuri. Pe viitor, proiectul ”Cinema în Aer Liber” urmează să fie dezvoltat din fondul Bugetului Civil oferit de Primărie Municipiului Chișinău.