De la idee la realitate! 49 de inițiative ale chișinăuienilor vor fi implementate din bugetul local


Crearea unui azil pentru animalele abandonate, amenajarea unei alee terapeutice, amenajarea curților de bloc sau renovarea unor străzi. Ideile au fost propuse de locuitorii orașului Chișinău și vor fi finanțate de municipalitate. Banii vor fi alocați dintr-un buget civil. Un astfel de mecanism de alocare a surselor financiare pentru pentru locuitori este implementat în premieră în Chișinău. 49 de proiecte dintre cele 53 înaintate de grupurile de cetăţeni urmează să fie implementate, pe parcursul anului 2017 - 2018.

Valoarea proiectelor depuse este de peste 4,2 milioane lei, iar cofinanţarea din partea grupurilor de iniţiativă este de 1,4 milioane lei, în condiţiile în care din bugetul municipiului Chişinău pentru implementarea bugetării civile a fost alocat 1 milion de lei. De asemenea, au fost colectate peste 4700 de semnături din partea cetăţenilor pentru susţinerea proiectelor.

Eligibili au fost toți cetățenii municipiului Chișinău cu vârsta mai mare de 16 ani. Aceștia trebuiau să depună un formular de cerere a proiectului pentru bugetul civil publicat pe pagina web oficială a Primăriei municipiului Chișinău, împreună cu o listă a locuitorilor municipiului Chișinău, care sprijină această propunere.

Proiectele au fost clasificate în două categorii.

  • Proiecte mici: acelea care au o valoare a costului ce se încadrează între 30 mii de lei și 100 mii de lei. Suma totală rezervată în bugetul civil pentru executarea acestora fiind de 1 milion de lei.
  • Proiecte mari: acelea care au o valoare a costului ce se încadrează între 100 mii de lei și 500 mii de lei. Suma totală rezervată în bugetul civil pentru executarea acestora fiind de 2 milioane de lei.

Autorii proiectului speră că noua practică va crește gradul de participare a cetățenilor orașului în procesul decizional, va spori transparența cheltuielilor publice, va încuraja controlul și activismul civic.

„Modelul de Buget propus este inspirat din experiența de implementare a unor asemenea proiecte în orașe din Europa de Est, cu experiențe și structură a administrației publice locale asemănătoare celei din municipiul Chișinău, precum Polonia, Ucraina, România. Astfel, noi ne propunem implementarea acestui proiect începând cu 2017", susține Victor Lutenco, consilier municipal PPEM.

Introducere Bugetului Participativ are drept scop transformarea relației cetățean-autorități, prin oferirea unei platforme prin intermediul căreia cetățenii ar participa mai activ la procesul de administrare a orașului. Acesta va contribui la creșterea participării și a calității democrației locale, promovează pluralismul de opinii și discuțiile publice, stimulează incluziunea vocilor excluse și a grupurilor subreprezentate. De asemenea, acest buget ar contribui la realizarea justiției sociale și ar asigura un grad sporit de control civic.

Aici puteți consulta proiectele aprobate pentru finanțarea din Bugetul Civil.