Opiniile cetățenilor: (IN)Dependența Postului public de Televiziune Moldova 1


Partidul Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Acțiune și Solidaritate au protestat la Chișinău, criticând partidele de la guvernare, cerând anularea legii privind introducerea votului mixt, dar și insistând pe alocarea unui spațiu de emisie opoziției de la Chișinău la televiziunea publică. Manifestanții au venit în fața clădirii Teleradio-Moldova pentru a-și manifesta nemulțumirea față de modul în care sunt mediatizate evenimentele politice. Protestatarii au fost întâlniți de mai mulți polițiști care au fost mobilizați pentru a asigura ordinea publică. 

Liderul PAS, Maia Sandu și președintele PPDA, Andrei Năstase au învinuit conducerea postului public că obstrucţionează accesul opoziţiei extraparlamentare de a se adresa populaţiei Republicii Moldova prin intermediul televiziunii, plătită din banii publici. Cei doi lideri au cerut administraţiei TVM să iasă în faţa protestatarilor pentru a negocia timpii de emisie acordaţi partidelor extraparlamentare. 

Într-un final, postul Moldova 1 a organizat pe 5 octombrie 2017 o dezbatere publică care i-a pus față în față pe Maia Sandu și Andrian Candu. 

Disputele la capitolul imparțialitatea Postului Public de Televiziune au continuat și pe Debates.md. Cei mai mulți sunt de părere că Moldova 1 nu este independentă și astfel pierde din credibilitatea telespectatorilor. 

Marius Budeanu: Moldova 1, miros de naftalină. Un ecou din URSS, unde principalul e partidul de guvernare, acest post aprioria nu cunoaște așa termen ca opoziție, o rușine națională.

Constantin Gorea: Care independență? Nu a fost, nu este și nu va fi independentă. Suntem în țara în care ne place să fim robii cuiva. Până și firul demnității, bunului simț și al integrității l-am pierdut. Despre ce să mai vorbim dacă tot vorbe rămân a fi, risipite, fără fapte și lipsite de sens. Mai sunt aici, și dacă câțiva ani în urmă mai speram la schimbări spre bine, acum sceptic privesc la ce se întâmplă.

Feodosia Stratila: Moldova 1 are frica să spună adevărul, pe care ne interesează pe noi țărani. Fac un mesager de 15 minute la care nici n-ai ce asculta. Știrile Pro TV, Jurnal TV ai ce asculta. Ne pare foarte rău că televiziunea Moldovei nu-i de partea poporului chinuit, să mai iasă de acolo să mai vină prin sate să vadă nevoile țăranilor că a ajuns cuțitul la os.

În schimb, alții susțin că postul public oferă știri și emisiune de dezbateri care sunt echidistante.

Marcel Arapu: Nu fac propaganda, nu laudă vreun lider de partid, ceea ce înseamnă că nici vorbă de capturare nu poate să fie.

Dănilă Vasile: Dacă să compari cu restul posturilor de televiziune, oricum acesta este cel mai echidistant.

Mihail Ciubuc: Am încredere în TRM mai mult decât în orice altă televiziune din Moldova.