”Stabilim un adevăr istoric”. Se vrea introducerea sintagmei de ”limba română” în Constituție


Limba română, la ea acasă în toată legea. Fracțiunea PLDM a inițiat procedura de schimbare a sintagmei de ”limbă moldovenească” cu ”limbă română”. În acest sens este necesară modificarea articolului 13, aliniatul 1 din Constituția Republicii Moldova. O inițiativă legislativă a fost semnată de 34 de deputați și expediată la Înalta Curte.

”Ne dorim să stabilim un adevăr istoric. Ne bucură faptul că am reușit să colectăm numărul necesar de semnături pentru ca proiectul să aungă la Curtea Constituțională. Documentul a fost expediat la Înalta Curte pe 12 octombrie pentru avizare”, a declarat deputatul PLDM, Tudor Deliu. 

Inițiativa de modificare a limbii oficiale nu este însă pe placul președintelui țării Igor Dodon. Într-un interviu acordat presei ruse, acesta spune că nu va susține va face tot posibilul pentru ca proiectul  să nu devină lege.

”Voi bloca inițiativa de modificare a denumirii limbii de stat. Sper că în Parlament nu vor fi acumulate 67 de voturi. Și chiar dacă vor vota, eu nu voi promulga legea. Limba noastră de stat este moldoveneasca. Așa a fost, este și va fi", a menționat ședul statului Igor Dodon.

Pentru a deveni lege, este nevoie de votul a cel puțin 67 de deputați.

Precizăm că la 5 decembrie 2013, Curtea Constituţională a decis că textul din declarația de independență prevalează textului din Constituție. Astfel, limba română este limba de stat a Republicii Moldova, deoarece acesta este termenul precizat în Declarația de Independență a Țării. 

Vizitatorii Debates.md și-au expus părerile la acest capitol. Vedeți mai jos rezultatele dezbaterii: