Consolidarea opoziţiei: PAS și PPDA, împreună la parlamentarele din 2018


Partidului Acţiune şi Solidaritate a decis să stabilească un parteneriat strategic cu Partidul Platformei Demnitate şi Adevăr. Totodată, a fost exclusă orice colaborare cu Partidul Democrat. Decizia a fost luată în cadrul congresul extraordinar al formaţiunii politice. Cele două partide vor colabora, iar obiectivul de bază este lupta împotriva oligarhiei şi corupţiei din Republica Moldova.

La congresul PAS, fosta ministră a Educaţiei, Maia Sandu a fost realeasă în funcţia de preşedinte al partidului. Adjuncţii formaţiunii au devenit Liliana Nicolăescu-Onofrei, Mihai Popușoi şi Dan Perciun. Fostul viceministru al Educaţiei, Igor Grosu, a fost reales secretar general al formațiunii.

„Trebuie să conştientizăm că suntem o echipă. Trebuie să dăm o lovitură decisivă acestui clan mafiot şi să readucem Republica Moldova pe calea cea dreaptă. Nu avem dreptul să căutăm justificări, să ne plângem că este greu. Ca să fie foarte clar, PAS rămâne partid independent. Nu vorbim de fuzionări sau alte lucruri. Vorbim despre identificarea unei anumite formule de conlucrare pentru ca să putem să conlucrăm împreună împotriva regimului socialist şi democrat, PDM”, a afirmat Maia Sandu, preşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate.

Preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase a declarat că trebuie să decidă cât mai urgent formula participării la scrutinul parlamentar din 2018.

„Dacă ne vom vedea fiecare de partidul său, de interesele sale, nu vom reuşi acest lucru. Noi trebuie să mergem doar împreună şi cu o agendă comună de lungă durată. Să nu ne preocupe doar alegerile, dar şi modalitatea de a opri nişte derapaje antidemocratice, iar când va veni timpul de parlamentare, să vedem care va fi formula sistemului electoral, să mergem pe o formulă comună, cu un bloc dacă va fi cazul. Noi milităm în continuare pentru un bloc, milităm pentru principiul parităţii şi nu să ne jucăm de-a împărţeala cu sondajele. Am făcut această ofertă PAS-ului. Sigur putem discuta şi cu alte entităţi politice. Dar acum nu mai avem timp şi nici dreptul să repetăm greşelile de la prezidenţiale”, a declarat Andrei Năstase.

Subiectul a fost supus unei dezbateri, iar utlizatorii au fost activi. Vedeţi mai jos care sunt opiniile cetăţenilor.