Va fi demis Dorin Chirtoacă la referendumul din 19 noiembrie?


Edilul suspendat al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, riscă să-și piardă definitiv fotoliul de primar. La 19 noiembrie chişinăuienii sunt invitaţi la referendumul de demitere. Decizia a fost luată de CMC prin votul a 26 de aleşi locali. Scrutinul va avea loc după ce PSRM a iniţiat o amplă campanie de colectare a semnăturilor pentru organizarea referendum privind demiterea lui Dorin Chirtoacă. Socialiștii au avut la dispoziție 60 de zile pentru a aduna numărul necesar de semnături. Peste 80 de mii de cetăţeni ai oraşului Chişinău au semnat pentru iniţiativa PSRM, a declarat socialistul Ion Ceban. Listele au fost validate de Judecătoria Buiucani şi de Curtea de Apel.

La data de 19 noiembrie, chişinăuienii vor trebui să răspundă la întrebarea „Susţineţi revocarea primarului general al municipiului Chişinău Dorin Chirtoacă din funcţie?”. Textul întrebării a fost propus de consilierii PSRM şi, ulterior aprobat de Comisia Electorală Centrală.

Subiectul este larg discutat în societate. Am invitat locuitorii Capitalei să-şi expună poziţia în legătura cu decizia de organizare a referendumului. Circa o mie de persoane au participat la dezbaterea organizată de Debates.md.

Cei care sunt împotriva scrutinului local afirmă că decizia este una politică şi cred că Dorin Chirtoacă mai merită o şansă.

Ion Ciobanu: Faptul că primaria Chişinău este exorbitant de coruptă şi vina e a primarului Chirtoacă nimeni nu poate pune la dubii, dar când vine vorba de referendum trebuie de gandit la un singur lucru – cine vine în loc? Este foarte simplu, vine stânga că dreapta a pierdut trenul. Nu a crescut un candidat care să ţină capitala! Aşa că haideţi să-i mai dăm o şansă dreptei politice.

Viorica Ci: Sunt contra fiindcă este o decizie politică, reieşind din pofta socialiştilor de a pune mâna pe capitală. Chirtoacă a făcut multe lucruri bune în Chişinău, PSRM au zădărnicit tot.

Nichita Negruţa: Acest referendum este inutil. Într-adevăr, Dorin are multe păcate, şi se pare că, a venit momentul să răspundă pentru unele dintre ele, însă, referendumul are ca scop promovarea imaginii anumitor partide politice şi a oamenilor asociaţi cu aceste partide. Indiferent care ar fi rezultatul acestui referendum, situaţia în mun. Chişinău nu se va schimba imediat după referendum, însă, dacă se va reuşi revocarea primarului, nişte mizerii de oameni politici vor păşi înaintea mulţimii să se laude că au făcut un bine pentru locuitori, când, în fapt, şi-au asigurat terenul pentru ei. Consider că, referendumul respectiv trebuie boicotat, şi e trist să vezi cum sunt cheltuiţi banii publici pe nimicuri.

În schimb, unii cetăţeni îşi doresc ca liberalul să îşi piardă funcţia de primar de Chişinău.

Oleg Brega: E un demagog şi populist, un politician malefic pe care l-a folosit mafia ca să distrugă capitala.

Petrea Galina: Cel mai neprofesional și incompetent care poate exista în lume în viață. Primul mandat – câștigat la loterie; II – prin  fraudă + șmecherie; III – obținut prin crimă!!!!

Turcu Denis: Un personaj fără coloană vertebrală. O marionetă a moşului său. Am votat pentru Chirtoacă primar, nu pentru un populist. Toate construcţiile ilegale sunt semnate de acest individ.

Ирина Лукьянов: Sunt oameni mult mai competenţi care ar putea să conducă Chişinăul spre succes!