Operatorii solicită majorarea tarifelor la transportul public din Chişinău


Se cere majorarea tarifelor pentru transportul public din Chişinău. Cei trei lei achitaţi la microbuz şi doi lei – la troleibuz, nu acoperă cheltuielile reale suportate de agenţii economici şi întreprinderea municipală. Pe 24 august, Direcţia Generală Transport Public şi Căi de Comunicaţie a anunţat despre faptul că a fost elaborat un proiect de decizie cu privire la majorarea tarifelor pentru călătoria în transportul public. Decizia va fi luată doar după ce se vor organiza dezbateri publice, după care proiectul va fi propus spre votare de aleşii locali din CMC.

Preţul prea mare pentru electricitate face ca tariful plătit de pasageri pentru o călătorie cu troleibuzul să fie mai mic decât costurile suportate de întreprinderea municipală „Regie Transport Electric Chişinău”. În cazul microbuzelor, transportatorii se scuză de calitatea serviciilor prestate motivând lipsa profitului în urma activităţii.

Solicitările agenţilor economici sunt susţinute de autorităţi. Primarul interimat al municipiului Chişinău, Nistor Grozavu recunoaşte că o călătorie în transportul public

 „Stai „ca peştele în cutia de conservă” în microbuzele din Chişinău. Acest lucru este din cauza că şeforii şi administratorii îşi doresc să aibă un profit. Cu tariful existent, ei nu prea pot să-şi permită să cumpere unităţi de transport noi. Din aceşti 3 lei, pot doar să exploateze autovehiculele care acum sunt pe străzi, şi nicidecum să reînnoize parcul. Solicitarea care au făcut-o administratorii microbuzelor de rută este de cel puţin 10 lei”, a menţionat Nistor Grozavu în cadrul şedinţei operative a serviciilor municipale.

Actualele tarife, o călătorie cu troleibuzul - 2 lei, și cu autobuzul - 3 lei, au fost stabilite de aleşii locali din CMC în septembrie 2009. Preţul de trei lei pentru microbuz a fost aprobat prin decizia Consiliului Municipal Chişinău  în iulie 2006.

Cetăţenii şi-au expus opinia la acest capitol în cadrul unei dezbateri organizate de Debates.md.

Rezultatele complete ale dezbaterii sunt afișate mai jos: