Securizarea spațiului informațional al Moldovei, rezultatele dezbaterii


Partidul Democrat a inaintat un proiecte de lege ce prevede securizarea spatiului informational al Republicii Moldova. Initiativa are drept scop combaterea propagandei straine prin intermediul posturile retransmise pe teriotoriul tarii noastre. Initiativa apartine liderului PDM, Vlad Plahotniuc. Proiectul de lege se refera in mare parte la televiziunile din Rusia, deoarece Rusia nu a ratificat Conventia Europeana care stabileste reguli comune de difuzare a informatiilor.

Presedintele Dodon a declarat ca initiativa este o actiunea provocatoare fata de Federatia Rusa. Initiativa a fost criticata si de lidera PAS: ”Cel care retransmite posturile de televiziune ruseşti se dă mare luptător cu propaganda”, afirma Maia Sandu.

Am organizat o dezbatere la acest subiect unde am intrebat utilizatorii ce cred despre acest proiect. Majoritatea au sustinut pozitiv acest proiect. Sergiu turcanu scrie in cadrul dezbaterii ca sunt prea multe posturi de televiziune rusești care fac propagandă și manipulează poporul, important ca această propunere să funcționeze. Adrian Marian crede ca astfel se va elibera mai mult spatiu pentru producatorii de continut autohton.

Au existat si mai multe opinii contra la acest subiect. Сергей Солоненко se întreabă: Cum ramane cu dreptul la libera informare? Cum ramane cu propaganda canalelor autohtone?

Rezultatele complete ale dezbaterii: