Reținerea primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă


Dorin Chirtoaca a fost retinut de catre procurorii anticoruptie si CNA la data de 26 mai, fiind invinuit de trafic de influentain dosarul parcarilor cu plata. S-ar fi constatat ca primarul capitalei i-ar fi dat indicatii lui viceprimarului Grozavu sa semnseze contractul cu firma EME PARKLEITSYSTEM GmbH, insa fara a avea avizul consiliului municipal.  In acea perioada, Grozavu era presedintele comisiei de selectare a companiilor ce urmau sa realizeze proiectul parcarilor din capitala.

Legea prevede expres ca dupa desemnarea castigatorului si negocierea cauzelor contractuale, proiectul se transmite catre Consiliul Municipal care decide aprobarea acestuia. Anterior alte 7 persoane au fost retinute in cadrul acestui dosar.

Activistul civic Victor Chironda a publicat in luna aprilie un articol pe blogul personal unde mentioneaza ca EME Parkleitsystem este o companie neoperationala creata doar pentru a participa la tender, lucru confirmat chiar de reprezentantii companiei in cadrul conferintei de presa din Chisinau. Chirtoaca mai mentioneaza: "Nici în Budapesta și nici în alte orașe EME Zrt nu are parcările în gestiune pentru 25 de ani și nu primesc redevență 90% din rulajul lunar.  Însăși dl. Bodnar recunoaște că nicăieri în lume nu mai există companii private care prestează astfel de servicii de gestionare a parcărilor. Pentru că în toată lumea parcările sunt gestionate de autoritatea publică, nu de agenți privați. Cum anume niște dezvoltatori de aplicații pentru telefoane din Budapesta au ajuns experți în gestionarea parcărilor cu plată în Chișinău, ne poate explica doar Dorin Chirtoacă.

Cetatenii insa oscileaza in opinii intre un proces de judecata corect si o rafuiala politica organizata impotriva Partidului Liberal.