Schimbarea sistemului electoral al Moldovei, o problemă neactuală


Moldova se pregateste de schimbarea sistemului electoral iar opiniile cetatenilor s-au impartit in doua categorii: pastrarea actualului sistem electoral sau modificarea acestuia intr-un sistem mixt care va presupune alegerea deputatilor atit pe liste de partid cit si individual. O a treia optiune care nu se mai ia in calcul la acest moment, este sistemul uninominal, cu deputati alesi doar individual.

Desi stiu ca actualul sistem parlamentar nu este perfect, moldovenii nu prefesa sa-l schimbe deocamdata. Utilizatorul Jenea Mutaf considera ca nu este momentul potrivit pentru o tara saraca si dezbinata, in loc de reforme, mereu sunt pregatiri de alegeri. Si Sergiu Suharenco noteaza pe debates.md ca nu doreste modificarea sistemului electoral la momentul actual, dar o țara fără corupție și o populație acasă fără sărăcie.

Ruslan Delogramatic considera ca este foarte important de făcut o schimbare in actualul sistem de vot ( fie uninominal fie mixt ). Oamenii doresc Deputați din Raioanem cetățenii vor o schimbare.

Alti considera ca schimbarea actualului sistem electoral este o intelegere intre Partidul Democrat si Partidul Socialist din Republica Moldova. Desi cele doua partide aflate la guvernare, se considera in opozitie una fata de alta.

Sergiu Siret: Prin acest proiect bine pus la punct și demult, încă, plănuit, PSRM și PD împart încă de pe acum treuca de guvernare, după alegerile din 2018. 

Dobrea Ion: Votul mixt este de fapt compromisul dintre PD si PSRM,iar lupta cu coruptia s-a incheiat aici.O mare tradare s-a produs azi.