Top 10 opinii privind parcările cu plată din Chișinău


Chisinauienii dezbat proiectul parcarilor cu plata. Desi opiniile sunt diferite, marea majoritatea a cetatenilor capitalei au exclus acest proiect. Motivele invocate este pretul mare pentru parcare dar si increderea in firma care urmeaza a construi aceste parcari. Cu siguranta necesitatea parcarilor este justificata de nemultumirea pietonilor fata de soferii care parcheaza pe trecerile de pietoni si pe trotuare, dar si soferii se pling de lipsa acestora cind creaza incomoditati.

Echipa debates.md a selectat 10 opinii la acest subiect, lasate de utilizatori atit pe site, pe pagina de Facebook sau prin intermediul aplicatiei mobile.

1. Lilian Vladimirovici: Eu insa sustin parcarea cu plata insa nu pe toate strazile dar in unele secoare aglomerate. De ex pe St. Cel Mare la camera inregistrarii de stat. Vii sa-ti rezolvi ceva treburi dar cind dai sa te parchezi, nu ai unde. Toate locurile sunt ocupate de functionarii care muncesc acolo. Care parcheaza de dimineata pina seara. Si atunci incerci sa bagi masina unde gasesti loc si nu intotdeauna regulamentar. Si de unde nu te astepti te mai trezesti cu nr. de inmatriculare ridicate, 600 lei amenda si 3 puncte de penalitate. Acum despre pret. El tre sa fie diferit, in dependenta de aglomeratie si interes. Dar tre calculat asa ca unui functionar sa-i fie usturator sa tie masina linga serviciu in strada. Cam vre-o 100 lei toata ziua. Sai fie mai ieftin sa vie cu un taxi la munca decit cu masina.

2. Traian Ciobanu: Sunt contra în forma actuală a proiectului. Dar sunt pro ca să fie cu plată însă banii încasați să se ducă toți în bugetul orașului. Dacă primăria nu poate să se ocupe cu evacuarea și menținerea unei parcări a mașinilor evacuate să dea asta unei companii din Chișinău cu condiția ca compania să aibă o parcare securizată iar plățile să fie făcute în următorul mod: amenda să meargă în bugetul primăriei, taxa pentru evacuarea să fie 80% a companiei și 20% a primăriei, iar plata pentru ziua de parcare pentru mașina ridicată să fie a companiei care deține parcarea.

3. Vitalie Turcanu: Acest proiect ar fi binevenit atunci cind salariile ar fi europene,dar nu acum cind lumea lupta sa supravietuiasca de la o luna la alta...e mare bataie de joc.

4. Iaroslav Sitnov: Был бы за, еслиб деньги пошли на благоустройство города, а так- как всегда, разойдутся по карманам. Еще и десятки деревьев повырубали для парковок.

5. Mircea Vition: Sper ca acesti bani sa fie investiti in amenajarea unor parcari mai serioase, cu nivele, ca intr-un final sa avem mai multe piste pentru biciclisti si loc mai mult p-u pietoni.

6. Dima Josan: Este un pret okay...la noi in orash majoritatea au masini scumpe si cred ca 15 lei/ora nu-i mult

7. Emil Tonu: Este un pret mult prea mare pentru parcare in chisinau. Nu suntem in Paris, Londra sau alte orase mari. In Chicago de ex parcarile poresc de la 50centi crescind in diferite zone.

8. Oleg Sargu: Pro pentru parcare cu plata. Contra sa dau banii unei companii straine. Contra pretului excesiv de mare pentru moldova. 

9. Alexandru Demianenco: Nu sunt de acord anume cu acest proiect, pentru că este facilitată o companie dubioasă, însă ideia parcărilor cu plată este foarte bine venită!

10. Acheron Acheron: Chiar e foarte ok, fiindcă mașini peste mașini parcate neregulamentar, periclitează traficul auto din centru, uneori se creează situație de accident. Surse de venit la bugetul local.