Sistemul electoral mixt: votat de deputați, respins de cetățeni


Republica Moldova ar putea sa-si schimbe sistemul de votare. La 5 mai in Parlament au fost propuse doua proiecte de lege. Partidul Democrat a inaintat proiectul privind votul uninominal, ce isi propune alegerea deputatilor in Parlament direct de catre cetateni. PSRM a venit cu un alt proiect privind votul mixt, care presupune alegerea deputatilot atit de catre cetateni cit si deputati care sunt inaintati pe liste de partid.

Intr-un final, Presedintele Parlamentului zice ca s-a ajuns la un "compromis" si ca PDM sustine votul mixt. De asemenea, si Grupul Popular European a decis sustinerea acestui proiect. In total 74 deputati au votat in prima lectura votul mixt.

Totodata, in fata Parlamentului a fost organizat un protest spontan de catre societatea civila, lideri de partide dar si oameni simpli. Protestul continua deja citeva zile la rind. Utilizatorii debates.md s-au exprimat pe subiectul schimbarii sistemului electoral. Circa 88% au declarat ca nu sustin sistemul mixt in timp ce 12% au votat pro.

Rezultatele complete ale dezbaterii: