Sistemul de vot uninominal respins de 85% din utilizatorii debates.md


Conducerea Partidului Democrat a decis in unanimitate sa sustina sistemul de vota uninominal care presupune alegerea directa a deputatilor de catre cetateni. Anuntul a fost facut in cadrul unui briefing de presa de catre liderul democratilor, Vlad Plahotniuc. Acesta a mai declarat ca PD va initia o ampla campanie de informare a cetatenilor privind votul uninominal, dar totodata faptul ca in Parlament va fi depus un proiect de lege in sustinerea acestei idei.

La scurt timp dupa anunt, mai multi lideri politici au anuntat ca nu vor sustine aceasta initiativa. Printre ei Andrei Nastase, Maia Sandu, Mihai Ghimpu dar si presedintele Dodon. „Deputatul ales în raion nu va poate face nimic în raion nu va putea face nimic în Parlament fără a fi în echipă cu alți deputați. Un singur deputat înseamnă un singur vot. Este o minciună că cetățeanul va putea să retragă mandatul deputatului ales”, a declarat presedintele PAS, Maia Sandu.

 

Considerați că sistemul de vot uninominal propus de Partidul Democrat este potrivit pentru Republica Moldova?

Circa 1269 persoane care au participat la dezbatere au raspuns la intrebarea de mai sus. Din ei, 15% sau 193 utilizatori s-au pronuntat in sustinerea acestei initiative in timp ce majoritatea, 85% sau 1076 utilizatori, au respins sistemul de vot uninominal.

Dobrea Ion considera ca aceasta lege este o tentativa disperata a guvernarii de a se mentine la putere cu orice pret. Iurie Vlas crede insa ca vocea raioanelor trebuie sa fie auzita in Parlament.

Mentionam ca dezbaterile debates.md sunt promovate atit pe reteaua Facebook cit si pe Odnoklassniki pentru a asigura o reprezentare geografica corecta. Utilizatorii pot vota si prin intermediul aplicatiei mobile debates.md: