Majoritatea cetățenilor nu doresc o apropiere de Comunitatea Economică Euroasiatică


Presedintele Igor Dodon a declarat ca in luna martie, R.Moldova va initia o cerere pentru a fi primita in calitate de tara-observator in Comunitatea Economica Euroasiatica.

Dodon si-a reiterat deseori pozitia de a face parte din CEE, iar in cadrul conferintei de prese comune cu presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, aceasta a declarat ca ar putea anula acordul de asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeana.

CEE a fost înfiintată pe 1 ianuarie 2015, in baza Uniunii Vamale si Spatiului Economic Comun. La moment din CEE fac parte Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan si Rusia. 

 

In legatura cu acest subiect, pe debates.md a fost organizata o dezbatere la care au participat 679 persoane. Majoritatea sau chiar 58% au votat contra acestei initiative, in timp ce 42% au exprimat o pozitie PRO.

Nicolae Moroianu noteaza pe site că ”Pînă și Belarusia a anunțat recent că a perdut 15 miliarde $ din relațiile comerț cu Uninunea Euroasiatică. Și asta doar din diferența de preț. Dl Lukashenko e om deștept”. Altii insa considera ca o piata de desfacere in plus este doar un avantaj.

Mentionam ca dezbaterile sunt promovate atit pe reteaua Facebook cit si pe Odnoklassniki pentru a asigura o reprezentare geografica corecta. Utilizatorii pot vota si prin intermediul aplicatiei mobile debates.md.

Rezultatele dezbaterii: