Igor Dodon este noul președinte al Republicii Moldova


Igor Dodon a fost investit in functie si devine de astazi oficial cel de-al 5-lea presedinte al Republicii Moldova. Acesta a depus juramantul in cadrul ceremoniei organizate la Palatul Republicii. La aceasta au participat invitati din tara si de peste hotare, ambasadori. Cel care nu a putut sa ajunga la eveniment din cauza conditiilor meteo nefavorabile a fost Dumitru Rogozin.

De la eveniment a lipsit insa presedintele Curtii Constitutionale, Alexandru Tanase. Cel care i-a inmanat esarfa prezidentiala a fost magistratul CC, Victor Popa. Fraciunile parlamentare ale Partidului Liberal Democrat din Moldova, Partidului Liberal si Partidului Comunistilor au boicotat ceremonia de investire a presedintelui.

Tudor Deliu, seful fractiunii PLDM, a declarat ca liberal-democratii nu vor participa la ceremonie din cauza declaratiilor lui Dodon potrivit carora, Republica Moldova ar trebui sa-si ceara scuze de la regiunea transnistreana pentru conflictul armat din 1992.

Igor Dodon a fost nascut la 18 februarie 1975 in satul Sadova din raionul Călărași. Acesta este un economist, anterior deputat în Parlamentul Republicii Moldova, incepind cu anul 2009. A îndeplinit funcția de prim-viceprim-ministru al Republicii Moldova din 2008 până în 2009 și ministru al economiei și comerțului din 2006 până în 2009.