Eduard Jarunjen este noul procuror general al R.Moldova


Eduard Harunjen a devenit primul Procuror General numit de presedintele tarii si nu de Parlament. Presedintele Nicolae Timofti a semnat joi, 8 decembrie, decretul prin care Jarunjen este numit Procuror General al republicii.

Noul procuror a depus juramantul in fata presedintelui Nicolae Timofti dar si in fata membrilor Consiliului Superior al Procurorilor. Reamintim ca la data de 7 decembrie Harunjen a fost selectat pentru a fi propus presedintelui in urma unui concurs la care au participat 6 candidati.

In aceasta perioada platforma debates.md organizeaza o dezbatere in care cere opinia cetatenilor privind candidatura noului procuror. Liderii politici Maia Sandu si Igor Dodon au contestat vehement aceasta numire. Presedintele ales Dodon considera ca Timofti nu ar avea legitimitatea de a numi un procuror in functie, fiind pe final de mandat. Dodon a declarat ca va depune toate eforturile pentru a-l schimba pe Harunjen.

Acesta a este nascut la 19 mai 1972 in or.Cupcini, raionul Edinet. Activitatea in organele de drept si-a inceputul in anul 1992. In perioada 2003-2005 a fost sef adjunct al Secţiei control şi conducere a urmăririi penale în organele teritoriale ale MAI. Din 2005 pina in 2011 a fost şef al Secţiei control al urmăririi penale. Din 1 martie 2016 a detinut functia de Procuror General Interimar.

Noul procuror va avea un mandat de 7 ani fara dreptul de a fi ales repetat in functie.