Sistemul de pensii moldovenesc va fi reformat. Care sunt principalele prevederi


In Moldova fi majorata varsta de pensionare. Femeile se vor bucura de pensie la 62 de ani, fata de 57 ani cum este in prezent, in timp ce barbatii vor iesi la pensie la 65 de ani. Modificarile vor avea loc pe etape in urmatorii 10 ani. Proiectul de lege a fost initiat de catre Ministerul Muncii, Protectiei Sociale si Familiei in comun cu Casa Nationala de Asigurari Sociale.

Anterior premierul Pavel Filip a declarat ca ”Reformarea sistemului de pensii din Moldova nu este o condiție a FMI, ci o inițiativă a autoritățilorde salvare a sistemului de pensii, care se poate prăbuși peste doi ani.”

Pensia va fi calculata in baza unei noi formule. Cetatenii vor avea posibilitatea sa isi calculeze singuri viitoarea pensie, utilizand un calculcator online. Marimea pensiei va fi in concordanta cu contributiile achitate de fiecare cetatean. Dupa ce va fi consultat public, proiectul de lege urmeaza să fie aprobat de Guvern si apoi votat de Parlament.

Utilizatorii nostri au dezbatut acest subiect. Desi majoritatea au zis ca initiativa autoritatilor nu este una buna, parerile au fost impartite. Rodica Tomasenco scrie: Este o necesitate. Oricum, majoritatea oamenilor se pensioneaza, dar continua sa lucreze. Statul este doar in pierdere. Cetatenii nostri ar trebui sa respecte regulile.

In Moldova putini dintre barbati ajung la 65 de ani si femei la 62 ani, deaceia sunt contra majorarii virstei de pensionare, considera Vera Perepelicinii.

Rezultatele complete ale dezbaterii sunt afisate mai jos.