Procurorul general al Republicii Moldova va fi numit de către președinte


Proiectul de lege care prevede modificarea Constituţiei privind numirea procurorului general de către şeful statului a fost votat astazi in doua lecturi, fiind sustinut de 84 parlamentari. Candidatul urmeaza sa fie propus in urma unui concurs public coordonat de Consiliu Superior al Procurorilor. Ulterior va fi inaintat presedintelui care va analiza candidatura, iar refuzul trebuie sa fie unul motivat.

Este sau nu aceasta initiativa o masura pentru a avea o independenta a justitie in Moldova sau din contra, o subordonare? Utilizatorii  nostri s-au pronuntat pe marginea acestui subiect in cadrul unei dezbateri care a fost organizate in perioada 25-26 noiembrie 2016. Astfel, majoritatea considera ca procurorul trebuie sa fie numit de presedinte. Insa rezultatul este strins, 45% considera ca nu trebuie sa fie numit de catre seful statului.

Nichita Negruţa: Sunt contra și consider că, procurorul general trebuie ales prin concurs defășurat în condiții echitabile pentru toți candidații și câștigătorul să fie numit în această funcție.

Pavel Manolache: Dacă președintele e corupt nu trebuie să-i oferim puterea de a-și aduce complicii la putere.