Mandatul judecătorilor Curții Constituționale va fi extins de la 6 la 9 ani


Cabinetul de miniștri urmează să examineze, la următoarea ședință de Guvern, un proiect de lege privind modificarea Constituției. Și anume, a art. 136, care se referă la structura Curții Constituționale. Astfel, Curtea ar putea activa cu un judecător mai mult, adică 7. Aceștia vor fi numiţi pentru un mandat de 9 ani, fără dreptul de a fi reînnoit. Cel de-al șaptelea judecător ar urma să fie numit de Președintele țării, anunță bizlaw.md.

De asemenea, numarul judecatorilor ar putea fi marit de la 6 la 7 judecatori. Numarul impar ar evita blocajele in luare deciziilor. Propunerile vin din partea Ministerului Justitiei. Acestea insa trebuie sa aiba avizul Curtii Constitutionale, dupa care va fi remis Parlamentului spre examinare.

Cheltuielile pentru salarizarea celui de-al 7-lea judecator vor depasi suma de 300.000 lei.

Am intrebat utilizatorii debates.md cum apreciaza aceasta initiativa. Circa 86% s-au pronuntat contra.  Adic Pirlea noteaza pe debates.md: nu e normal ca într-un stat de drept să se ajungă la așa mandate logevive pentru judecătorii Curții Constituționale. Cred că termenul de 6 ani este destul de satisfăcător pentru RM. 

In sustinerea acestei initiative: "De acord, fiindcă le este suficient un mandat, ulterior, nu vor putea fi realeși în funcție. Plus, ar fi și rațional suplinerea numărul de judecător încă unul, evităm paritatea."

Rezultatele complete ale dezbaterii: