Rezultatele alegerilor prezidențiale vor schimba vectorul extern al țării?


Alegerile prezidentiale din Republica Moldova au pus in asteptare partenerii externi ai tarii dar si pe cetateni care au asteptari diferite. Desi acesta campanie electorala a fost dizivata in opozitie si guvernare, lupta geopolitica are loc in paralel. In timp ce liderul PAS, Maia Sandu, este un pro-european convins, liderul socialistilor, Igor Dodon opteaza pentru relansarea relatiilor cu Federatia Rusa. 

Asteptarile cetatenilor, indiferent de tabara, sunt aceleasi: sa traiasa mai bine. Pe de alta parte, exista temeri privind stoparea regimului liberalizat de vize cu Uniunea Europeana dar si a altor facilitati de care se bucura cetatenii Republicii Moldova in prezent. Unii analisti politice afirma ca rezultatele alegerilor nu vor schimba vectorul extern al tarii, din simplu motiv ca tara nu se afla intr-o situatie economica prielnica pentru ca politicienii sa ia decizii radicale.

In cadrul acestei dezbateri am intrebat utilizatorii nostri daca considera ca rezultatele alegerilor prezindetiale vor schimba vectorul extern al tarii. Rezultatul final a fost unul strins: 53% considera ca se va schimba, in timp ce 47% au spus ca va ramane neschimbat.

Cel de-al doilea tur al alegerilor prezindetiale va avea loc pe data de 13 decembrie 2016.